Kruna cjelonoćnog hoda mladih iz Splitsko-makarske nadbiskupije od Solina do Sinja bila je rana jutarnja misa, 9. kolovoza 2015., u dvorištu Svetišta Gospe Sinjske koju je predvodio generalni vikar mons. Miroslav Vidović. U koncelebraciji su bili sinjski gvardijan fra Petar Klapež, predstojnik Ureda za pastoral mladih don Mihael Prović i još sedam svećenika. Na hodočašću je sudjelovalo oko dvije tisuće mladih. Pjevanje su predvodili franjevački bogoslovi fra Filip Čogelja, fra Ivan Grubišić, fra Slaven Čeko, fra Stipan Vugdelija, fra Josip Šabić, fra Ivan Đuzel, fra Dario Sinković pod ravnanjem fra Frane Bosnića.

Hodočasinici su, došavši u Sinj, umorni i, neki sa žuljevima na nogama, ali ipak sretni i radosni jer su došli k svojoj Majci. Već od 4 sata hodočasnicima su bili na raspolaganju svećenici za sakrament pomirenja. Gotovo svaki hodočasnik obiđe oko oltara Gospe Sinjske, zastane, pomoli se i prinese sve svoje molitve Majci zahvaljujući i moleći za zagovor. 

Gvardijan fra Petar Klapež na početku slavlja pozdravio je generalnog vikara mons. Vidovića, predstojnika Ureda za pastoral mladih, braću svećenike i sve mlade hodočasnike, a potom je ukratko podsjetio na slavni gogađa iz 1715. godine kada je uz Gospin zagovor izvojevana velika pobjeda nad neprijateljima. „Molitva, pokora i zajedništvo - tri su Gospine poruke“, rekao je o. Gvardijan, koje nam pomažu da u svakodnevnom životu budemo pobjednici. Na kraju pozdrava preporučio je sve hodočasnike Gospinu zagovoru i spomenuo krunicu od 300 metara koju su nosili članovi molitvene zajednice na hodočašću u Sinj i koju će ostaviti u Svetištu kao svoj doprinos ovogodišnjem 300. jubileju.

Mons. Vidović, uvodeći u misno slavlje, zahvalio je o. Gvardijanu i svim franjevcima, čuvarima Svetišta Gospe Sinjske, na dobrodošlici, a potom naglasio kako smo čuli samo dio povijesti. Naime, ovim hodočašćem „želimo zahvaliti za prošlost i moliti Gospodina za budućnost da naš život uvijek bude pod okriljem Gospe Sinjske kako bismo mogli pobjeđivati u svakodnevnom životu“.

Mons. Miroslav Vidović u propovijedi je istaknuo kako je ovo hodočašće mladih od Gospe do Gospe, hodočašće zahvale za mnoga milosna djela na osobnoj, obiteljskoj i nacionalnoj razini. Istovremeno, ovo je hodočašće i molitva za pomoć. Osvrćući se na svetopisamska čitanja, mons. Vidović je istakao kako je Ilija otišao, pobjegao u pustinju, a potom je naglasio kako nije lako biti ni otac, ni majka, ni sin, ni kćer, nistudent ni radnik. Kao da imamo instikt, poput Ilije, otići na dan hoda u pustinju, tj. možda je ovo hodočašće upravo odlazak iz naše svakodnevnice jer 'mi je već svega dosta'“. Potom je mons. Vidović, povezujući riječi proroka Ilije, istakao kako i mi kao hodočasnici govorimo 'Gospodine, ne mogu dalje jer me pritišću bolovi, žuljevi, poteškoće u svakodnevnom životu i u obitelji', ali kao što je Gospodin poslao svoga anđela Iliji koji mu reče „ustani i jedi“ jer to nije kraj tvoga puta, tako Gospodin i nama šalje svoga anđela, pa i na ovom hodočašću, koji nam govori 'ustani'. Taj anđeo može biti naš prijatelj, rođak ili čak neznanac koji nam govori kako ovo nije naš cilj i kraj hodočašća. Doći Gospi Sinjskoj u Sinj nije naš cilj jer bi inače to bila zabluda. Gospodin je izabrao ovo posebno mjesto, kuću Marijinu, i Marija nam daje svoga Sina za hranu da možemo ustati i nataviti hodočašće u Splitu, Solinu i po Europi. Na tom daljem hodočašću čekaju nas bližnji u obitelji, na poslu, školi kako bismo mogli ostvariti poslanje da i mi budemo nekome anđeo. Na ovom posebnom mjestu krijepi nas Kruh za život svijeta, Kruh od kojega se ne gladuje i koji nam daje vječnost. Bog nam ne daje mira i ne želi da utonemo u svoje snove nego nas želi uzdignuti više i uključiti u zajednicu uključivši u molitvu braću i sestre. Slavimo 300 godina čudesnog interventa Majke i molimo da učini slično za braću i sestre i danas koji trpe progone među kojima se nalazi i Tomislav Salopek. Molimo da nam dade snage kako bi ovo naše hodočašće bilo uistinu hodočašće svjedočanstva i ljubavi, završio je mons. Vidović.

Na kraju slavlja povjerenik Ureda za pastoral mladih dr. sc. don Mihael Prović istakao je kako je 33. hodočašće mladih zahvaljujući pok. biskupu don Petru Šoliću koji je prvi započeo ovakvo hodočašće s bogoslovima i mladima. Potom je zahvalio gvardijanu fra Petru Klapežu, PU Splitsko-dalmatinske županije, cestarima koji su znakovima na cesti omogućili da hodočašće bude sigurnije, Hitnoj medicinskoj pomoći, svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi u Solinu i Sinju, ocu nadbiskupu i generalnom vikaru na poticajnim riječima, kao i svim sudionicima hodočašća.

  • h_mladi_sinj01
  • h_mladi_sinj02
  • h_mladi_sinj03 - kopija
  • h_mladi_sinj04
  • h_mladi_sinj05
    

 

tekst i slike: fra Frano Donjanin