Petog dana devetnice Gospi Sinjskoj molitvu krunice u 18.20 sati predmolio je župnik fra Ante Bilokapić. Llitanije kroz devetnicu redovito pjeva župni vikar fra Antonio Mravak. Euharistijsko slavlje predvodio fra Andrija Bilokapić. Na devetnici su sudjelovali i hodočasnici iz župe Runovići.


Euharistijsko slavlje predvodio je fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Gvardijan fra Petar Klapež na početku slavlja pozdravio je provincijala Bilokapića koji će predvoditi i propovijedati drugio dio devetnice u čast Gospe Sinjske. Provincijal Bilokapić, uvodeći u slavlje, zahvalio je na gvardijanovu pozdravu i naglasio kako je njegovo zvanje izmoljeno pred likom Gospe Sinjske i stoga ima poseban osjećaj kad predvodi slavlje u ovoj crkvi.

"Idite po svem svijetu i krstite u ime Oca i Sina i Duha Svetoga", izgovorio je fra Andrija zadnje Isusove riječi koje su njegova oporuka. Na temelju tih Isusovih riječi fra Andrija je progovorio o znaku križa i sakramentu krštenja. Mnogi su od vas kršteni u ovoj crkvi, rekao je provincijal Bilokapić, i zatim postavio pitanje što znače riječi koje svećenik izgovara na krštenju "Ja te krstim u ime Oca, i Sina i Duha Svetoga"? Što mi tražimo u krštenju? Odgovor na to pitanje dao je u definiciji najkraćeg vjerovanja "Isus jest Krist" ili "Isus iz Nazareta, Gospin sin, jest Bog s nama". Po krštenju je čovjeku darovana božanska narav, tj. čovjek je, prema sv. Pavlu, "srastao" s Bogom. Na dan krštenja čovjek je nanovo rođen jer se dogodio prijenos vlasništva. Grijeh i smrt više nisu gospoari. Dar krštenja je bogatstvo koje se u ovom Svetištu događa već preko 300 godina. Upravo je i živući fratar, koji je najviše pisao o krštenju, kršten u ovoj crkvi - fra Marijan Mandac. Iz sakramenta krštenja rađa se kršćanski moral. Provincijal Bilokapić na kraju je zamolio štovatelje Gospe Sinjske da, čineći znak križa, svaki put budu svjesni toga znaka po kojem smo postali nanovo rođeni za Boga.

Pjevanje za vrijeme molitve krunice i euharistijskog slavlja predvodio je Mješoviti zbor Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića, a za orguljama je svirala s. Jelena Mijić. Na večerašnjem slavlju sudjelovali su i hodočasnici iz župe Runovići pod vodstvom župnika fra Mladena Prolića.

  • DSC02179
  • devetnica_vecernja01
  • devetnica_vecernja02
  • devetnica_vecernja03
  • devetnica_vecernja04
    

tekst i slike: fra Frano Doljanin