U velikoj dvorani Franjevačkog samostana u Sinju u četvrtak 13. kolovoza u 20 i 30 sati bit će predstavljeni zlatnik i srebrnjak s likom Gospe Sinjske, koji je na prijedlog Franjevačkog samostana Sinj izrađen u jubilarnoj 300. godini slavne pobjede pod Sinjem, koja se dogodila davne 1715. godine nad Turcima uz Gospin zagovor.

Tijekom duge pripreme za lice i naličje zlatnika i srebrnjaka izabrano je likovno rješenje akademskog kipara Kuzme Kovačića. Autor je kompozicijski uspješno pozicionirao motive koji su likovno predstavljeni na najvišem nivou Gospe Sinjske o slavnoj pobjedi nad Turcima koja se dogodila 1715. godine uz Gospin zagovor upravo na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

U završnoj fazi prema odabranom likovnom rješenju zlatarna obitelji Paške Dodić izradila je probne otkove, a potom je otkovana kompletna naknada čije ćemo primjerke predstaviti i izložiti u četvrtak u velikoj dvorani Franjevačkog samostana. Ovim putem gvardijan fra Petar Klapež poziva sve zainteresirane da prisustvuju ovom događaju u VD Franjevačkog samostana.