MJERA LJUBAVI (Lk 12,39-48)

Naš je život podložan sudu. I mi sami izražavamo vlastite sudove o sebi i drugima. Vrednujemo svoj i život drugih. U svojim vrednovanjima znamo i pogriješiti jer su naša vrednovanja pristrana. Ne činimo ih istinujući u ljubavi. I Bog izriče svoj božanski sud. On, za razliku od nas, vrednuje s nepogrešivom jasnoćom ljubavi svakog čovjeka i svaku našu ljudsku gestu. Kriterij božanskog suda je onaj tipični za život. On želi da rastemo u postojanju.

Bog, kada nas vrednuje, gleda srce našeg čistog oduševljena i hvali nas u onoj mjeri u kojoj smo znali postati stvorenje dobra. On želi da život bude kriterij. Štoviše, kriterij je zaljubljeni život. Zaljubljenost i kreativnost su skoro jedno te isto. Pomanjkanje ljubavi i lijenost isto tako. Razliku možemo uočiti između „obaviti“ i „izvršiti“ neko djelo. Koliko je različit žar onoga koji zamotaje paket koji prodaje bilo kome od pripremanja istoga paketa za osobu koju ljubi. Život ispunja. Život se ispunja. Život je nestrpljiv da raste.

Isus nas nadahnjuje na taj princip. On ga je sam utjelovio u svijetu. Bit ćemo suđeni u ljubavi. Ima li išta logičnije? Ako je ljubav ta koja nas sudi, u čemu će nas suditi ako ne u ljubavi? Ljubav nas, dakle, opominje da ćemo, budući da smo ispunjeni ljubavlju, biti mjereni po plodnosti ljubavi. To bi za nas trebalo biti veliko blaženstvo.

Njegov dolazak nije ništa drugo doli sud koji iznosi na vidjelo našu životnu stvarnost. Mi, susrećući Gospodina, dat ćemo ne samo pogled okrenut Gospodinu, nego pogled uperen zajedno s Gospodinom na djela koja je On sam izveo u nama. Mi smo Njegovo djelo i djelo Njegove ljubavi. Naše će ushićenje biti promatranje svega onoga što se u našem životu dogodilo po Ljubavi. Vidjet ćemo sve ono što se dogodilo jer smo ljubili u božanskoj ljubavi. Priznajmo da će to biti čudesno lijepo objašnjenje.

Jao nama ako sudski susret s Gospodinom zamišljamo na način računovodstva, koje uređuje administrativne funkcije i kontrolira knjigovodstvo. Na taj će dan biti puno veća pravednost. Dogodit će se pravednost po vatri ljubavi. Gospodin nas obavještava o datosti da se skriva u dubini našega srca. Želi nas probuditi na apsolutnu krepost da nas je mnogo ljubio. Želi nas potaknuti na vjernu ljubav. Želi u nam probuditi odgovornost da dajemo ono što je nama dano. Svi smo primili veliki dar. Zato će se od nas puno tražiti. Točno onoliko koliko nam je darovano, uvećano plodovima dobroga ulaganja. Mi smo odgovorni razmjeno poznavanju i primanju dara. Dar je plodan kao i ljubav. Ako dar u nama ostane neplodan, nismo ga primili kao dar ljubavi. Uzmimo ozbiljno svoju odgovornost pred Bogom i braćom i sestrama. Blago nama ako tako bude. (fač)