U prigodi 300. obljetnice krunjenja Gospe Sinjske Zbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split izveo je u crkvi Gospe Sinjske u petak, 13. svibnja 2016., oratorij Šime Marovića za soliste, zbor, orkestar i čembalo na stihove Marka Marulića „MOLITVA SUPROTIVA TURKOM“.

Zborom i orkestrom dirigirao je Hari Zlodre, a solisti su bili Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopran) i Ljubomir Puškarić (bariton). Svi zajedno djeluju pod 'dirigentskom palicom' Ive Lipanovića, vršitelja dužnosti ravnatelja Opere HNK Split. Organizatori izvedbe oratorija bili su Svetište i Župa Čudotvorne Gospe Sinjske, Franjevačka klasična gimnazija u Sinju s pravom javnosti i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – Split. Izvedbu su financijski potpomogli Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja i osobito njezini članovi koji djeluju u misijama u Njemačkoj.

Na praizvedbi oratorija „Molitva suprotiva Turkom“ bili su prisutni provincijal fra Joško Kodžoman, saborski zastupnik Miro Bulj, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, gvardijani fra Ante Čovo (Makarska) i fra Petar Milanović Trapo (Split-Trstenik) kao i drugi franjevci, dekan cetinskog dekanata don Stipe Ljubas, franjevački i dijecezanski bogoslovi sa svojim odgojiteljima, časne sestre milosrdnice i školske sestre, polaznici Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti, župljani Gospe Sinjske i mnogi drugi.

Riječi dobrodošlice u ime organizatora uputio je ravnatelj Franjevačke gimnazije fra Jozo Grbavac, a zahvalio jena kraju gvardijan fra Petar Klapež. Nekoliko kamera je zabilježilo ovaj veličanstveni događaj i nadamo se da će biti dostupan i drugim slušateljima i ljubitelja glazbe. Na završetku izvedbe oratorija slušatelji u crkvi Gospe Sinjske nagradili su dugotrajnim pljeskom izvođače HNK-a koji su pokazali da su uistinu srcem i dušom izveli oratorij „Molitva suprotiva Turkom“.

Tekst: www.franjevci-split.hr

Fotografije: Svetište Gospe Sinjske - klikni ovdje