Donosimo kratki izvještaj o blagoslovu obitelji u Župi Gospe Sinjske, koja obuhvaća 9 naselja (Brnaze, Čitluk, Glavice, Jasensko, Karakašica, Lučane, Radošić, Sinj i Suhač) i 6 crkava. Zbog specifičnog ustroja župne zajednice, u obzir valja uzeti svako mjesto zasebno, kao i župu u cjelini. Stoga ćemo se u prvom dijelu zadržati na pojedinim naseljima koja su u sastavu župe, a potom ćemo dati opći pregled. Podaci koje donosimo zaključeni su dana 12. siječnja 2018. god., a na općoj razini obuhvaćaju period od 26. prosinca 2017. do 10. siječnja 2018. god.; dakle vrijeme blagoslova obitelji u župnoj zajednici.

Povijesno-geografski razvoj jasno je artikulirao 7 specifičnih zajednica na teritoriju Župe, a to su: 1) Sinj i Gornji Suhač, 2) Glavice, 3) Brnaze, 4) Čitluk i Jasensko, 5) Karakašica i Donji Suhač, 6) Radošić, 7) Lučane. Navedena mjesta poredana su po broju obitelji, od većeg prema manjem. O tim obiteljima pastoralno skrbe franjevci iz sinjskog samostana, župnik i župni vikari. Za svako mjesto učinjen je precizan popis obitelji, koji donosi temeljne podatke (ime i prezime, adresa, broj članova, kontakt, napomena). Župni ured osigurava tajnost prikupljenih podataka, koji služe isključivo za pastoralne aktivnosti te se ne smiju koristiti ni u kakve druge svrhe. Ovaj izvještaj temelji se upravo na župnom popisu, koji obuhvaća samo obitelji koje blagoslivljaju svoje domove. Dakle, popis je specifično crkvene naravi i nije mu nakana da bude sveobuhvatan popis stanovništva na teritoriju kojega obuhvaća Župa Gospe Sinjske. Dobro je napomenuti da se popis iz godine u godinu ažurira, što znači da se popis kreira prema aktualnom stanju na terenu. Prema tomu, daje jasnu sliku kretanja broja obitelji i vjernika, onih koji prakticiraju kakav oblik crkvenog života.

1) Sinj i Gornji Suhač broje 3859 obitelji, a od 26. prosinca 2017. do 10. siječnja 2018. god. blagoslovljeno je 3427 obitelji (88.80%). Najviše obitelji na tom području pohodio je župnik Perica Maslać. Valja spomenuti da se broj obitelji na ovom teritoriju - prema crkvenom popisu - neznatno smanjio od 2010-te godine, kada ih je bilo 3960 (101. obitelj manje ili minus 2.56%)

2) Glavice broje 1070 obitelji, a od 27. prosinca 2017. do 9. siječnja 2018. god. blagoslovljeno je 1046 obitelji (97.75%). Najviše obitelji na tom području pohodio je župni vikar Lukica Vojković.

3) Brnaze broje 758 obitelji, a od 26. prosinca 2017. do 9. siječnja 2018. god. blagoslovljeno je 743 obitelji (98.02%). Najviše obitelji na tom području pohodio je župni vikar Antonio Mravak.

4) Čitluk i Jasensko broje 265 obitelji, a od 27. prosinca 2017. do 5. siječnja 2018. god. blagoslovljeno je 265 obitelji (100%). Obitelji na tom području blagoslovio je župnik Perica Maslać.

5) Karakašica i Donji Suhač broje 247 obitelji, a od 30. prosinca 2017. do 3. siječnja 2018. blagoslovljene su 242. obitelji (97.97%). Obitelji na tom području blagoslovio je župni vikar Filip Budić.

6) Radošić broji 222. obitelji, a 9. siječnja 2018. god. blagoslovljene su 203 obitelji (91.44%). Najviše obitelji na tom području blagoslovio je član samostana Josip Repeša.

7) Lučane broje 169 obitelji, a od 27. prosinca do 29. prosinca 2017. blagoslovljeno je 168 obitelji (99.40%). Obitelji na tom području blagoslovio je župni vikar Filip Budić.

Nakon kratkog statističkog pregleda po pojedinim mjestima, u drugom dijelu dat ćemo opći statistički pregled za cijelu župnu zajednicu, koja je po broju vjernika najveća u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. U Župi aktivno djeluje 6 svećenika i đakon, koji pastoralno poslužuju preko 20 tisuća vjernika. Ako u obzir uzmemo hrvatski prosjek, pastoralno osoblje na tjednoj razini ima izravni kontakt s oko 4000 vjernika. Tomu valja pridodati činjenicu da je Sinj najveće marijansko svetište u južnoj Hrvatskoj, kojem gravitiraju i hodočasnici iz Bosne i Hercegovine. Prema tome, svećenici na tjednoj razini imaju i mnogo širi spektar ljudi s kojima se susreću i o kojima pastoralno brinu.

Na crkvenom popisu Župe Gospe Sinjske nalazi se 6590 obitelji, a u vremenu od 26. prosinca 2017. do 10. siječnja 2018. ukupno ih je blagoslovljeno 6094 (92.47%). Razliku od 496 obitelji čine uglavnom oni koji su na dan blagoslova bili odsutni ili su preselili. Takvi s popisa automatski bivaju obrisani ukoliko ih svećenik 3 godine zaredom nije pohodio. Ovom konačnom broju valjalo bi dodati i one pojedince koji su kršteni, ali ne očituju niti jedan oblik crkvenog zajedništva. Oni se obično nazivaju „kršćani na papiru", a usluge župnog ureda i pastoralnog osoblja koriste iz folklornih razloga isključivo u smrtnim slučajevima.

Želja nam je bila da ovim kratkim izvještajem damo aktualni broj obitelji na teritoriju najveće župe u Nadbiskupiji, što bitno usmjerava naš pastoralni plan i program. Obitelji su i dalje naš pastoralni prioritet, kao izvor novih kršćana, angažiranih laika i duhovnih zvanja. Stoga nam točni i aktualni popisi omogućuju kvalitetniju organizaciju obiteljskog pastorala, a isto tako olakšavaju nam svakodnevne uredske aktivnosti. Od srca zahvaljujemo župljanima koji nam iz godine u godinu pomažu da vlastiti rad i pastoralno poslanje usavršavamo, kako bismo ostvarili vrhovni cilj svega crkvenog djelovanja, a to je spasenje duša. I ovim putem još jednom zahvaljujemo za divne trenutke zajedništva i molitve, koje smo doživjeli u božićnom vremenu, upravo pohađajući vaše domove i obitelji. Na cijelu župnu zajednicu zazivamo Božji blagoslov i molimo Djevicu Mariju, Čudotvornu Gospu Sinjsku, da svojim zagovorom prati sva naša pastoralna nastojanja.


Dragi župljani, poštovani posjetitelji, ovdje ćete pronaći kompletan raspored božićnog blagoslova obitelji u Župi Gospe Sinjske (Sinj, Brnaze, Čitluk-Jasensko, Glavice, Lučane, Karakačica, Suhač i Radošić) te nekoliko korisnih uputa.

  1. Raspored blagoslova u Sinju (klikni)
  2. Raspored blagoslova u Brnazama (klikni)
  3. Raspored blagoslova u Čitluku-Jasenskom (klikni)
  4. Raspored blagoslova u Glavicama (klikni)
  5. Raspored blagoslova u Lučanima (klikni)
  6. Raspored blagoslova u Karakašici i Donjem Suhaču (klikni)
  7. Raspored blagoslova na Radošiću i Gornjem Suhaču (klikni)

I. Zašto blagoslov obitelji?

U radosti božićnih blagdana slavimo dolazak Isusa Krista među nas. Blagoslov obitelji i njihovih domova kršćanski je čin u kojemu se moli i zaziva Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi kršćanski živjeli, svjedočili svoju vjeru, vidjeli značenje svoga života, bili učvršćeni u svome pozivu i ljubili svoje bližnje. Na taj dan posebice zahvaljujemo Bogu za darove koje nam je udijelio tijekom godine, osobito za članove obitelji i prijatelje po kojima jasnije prepoznajemo Božju prisutnost u svakodnevici.
Pozvani smo razmatrati razne trenutke svoga života – ispunjene radostima i kušnjama – i gledati sve što živimo u svjetlu vjere. U blagoslovnu molitvu uključujemo pokojne iz obitelji, kao i sve ljude koji su prenosili dragocjenosti vjere. Na početku se valja skrušiti, oprostiti jedni drugima i zamoliti oproštenje od milosrdnoga Boga, kako bismo živjeli u ljepoti radosti i slobode na koju smo po vjeri pozvani.

II. Što pripremiti za blagoslov?

Molimo vas da kod blagoslova obitelji pripremite križ (raspelo), upaljenu svijeću voštanicu, blagoslovljenu vodu i grančicu; a prema prigodi ukućani mogu pripremiti ulomak iz Svetoga pisma ili otpjevati božićnu pjesmu. Ukoliko nemate blagoslovljene vode, upozorite svećenika da blagoslovi pripravljenu naravnu vodu.

Pohvalno je i poželjno da cijela obitelj nazoči blagoslovu.

III. Kako se naknadno prijaviti za blagoslov?

Obitelji koje su bile odsutne mogu se naknadno prijaviti za blagoslov, i to: osobno u župnom uredu, na telefon 021.707.041; na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili porukom na Facebook stranici "Gospa Sinjska".

IV. Zašto popis obitelji?

Svećenici svake godine kod blagoslova obitelji popisuju župljane, kako bi imali što bolji uvid u život župne zajednice. Od srca vam zahvaljujemo za vašu suradnju, a svi prikupljeni podaci potpadaju pod službenu odnosno uredsku tajnu. Molimo nove obitelji da se unaprijed prijave. Popis se redovito ažurira, što se posebno odnosi na obitelji koje nekoliko godina zaredom ne zatječemo u njihovim domovima.

V. Kada i koliko doprinijeti za crkvene potrebe?

Redovito se uoči blagoslova obitelji postavlja pitanje kada i koliko doprinijeti za crkvene potrebe. Radi mira vaše savjesti i naše transparentnosti, valja i o tom pitanju progovoriti. Franjevci nikada nisu i neće kod blagoslova obitelji tražiti novac ili druga materijalna dobra. Darovati nešto je stvar vaše dobre volje i vašega osjećaja, a iznad svega znak vaše ljubavi i privrženosti Crkvi i župnoj zajednici. Vrijeme i mjesto na kojem ćete darovati ono što ste odvojili na godišnjoj razini za župu i župne potrebe birate isključivo vi. Istina, mnogi to rade upravo za vrijeme našeg božićnog pohoda obiteljima.

Još nešto valja naglasiti - sinjski franjevci ne primaju plaću ili bilo kakav novac iz državnog proračuna (osim u slučaju kada je netko zaposlen u školi), a isto tako ne primamo nikakav novac iz Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije. Jasno je, dakle, da živimo od onoga što nam vi darujete i za to smo vam neizmjerno zahvalni.     

VI. Informacije i radno vrijeme župnog ureda

Za vrijeme blagoslova obitelji župni ured ostaje otvoren prema redovitom rasporedu i na raspolaganju će vam biti svećenik. Sve informacije možete zatražiti na župni telefon 021.707.041 ili u našim božićnim listićima. Pozivamo vas da pratite naše mrežne platforme, kako biste se na vrijeme informirali. To se posebno odnosi na moguće promjene u rasporedu blagoslivljanja.

VII. Veliko HVALA

Svim dragim župljanima unaprijed zahvaljujemo na toplom prijemu kod blagoslova obitelji i na cijelu župu zazivamo Božji blagoslov te nad svakim domom kličemo: CHRISTUS MANSIONEM BENEDICAT (Krist neka blagoslovi ovaj dom).

Objavljeno: 11. 12. 2017. // Ažurirano: 21. 1. 2018.