Utorak, 24. rujna 2019. godine, navršilo se 76 godina od strašnog pokolja nad mještanima sela Košute, Brnaze i Turjaci. Pripadnici nacističke Sedme divizije Prinz Eugen, toga dana ubili su 66 mještana navedenih mjesta: 41 muškarca iz Košuta, 17 mještana Brnaza, 7 mještana Turjaka, 1 muškarca iz Glavica koji se zatekao kod rodbine u Turjacima te fra Rafu Kalinića. Fra Rafo Kalinić ubijen je u zaseoku Malbaša u Brnazama. Na povratku od bolesnika, kojemu je podijelio sakramente pomirenja i euharistije, nacistički vojnici su ga uhvatili i živa bacili u zapaljenu kuću, gdje je izgorio s Ankom Malbašom, trudnom majkom.

Obilježavanje je počelo utorak, 24. rujna, kod spomen križa na Kukuzovcu gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće za ubijene. Organizacija ovogodišnje komemracije dodijeljena je Župi Presvetoga Srca Isusova Košute. Molitvu odrješenja predvodio je don Tomislav Topčić, župnik Župe Košute uz fra Lukicu Vojkovića, župnika Župe Turjaci i fra Antonia Mravka, župnog vikara u Brnazama.

Na obilježavanju su nazočili gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, zamjenik gradonačelnika Trilja Ivan Bugarin, saborski zastupnik Miro Bulj, te predstavnici mjesnih odbora Košuta i Turjaka. Uz njih su nazočili i članovi obitelji ubijenih. Nakon komemoracije na Kukuzovcu u župnoj crkvi u Košutama slavljena je sveta Misa zadušnica koju je predvodio don Tomislav Topčić, župnik.

Fra Rafo 76 2

Zajednica vjernika sv. Nikole Tavelića u Brnazama prisjetila se u nedjelju, 30. rujna smrti mještana i fra Rafe Kalinića. Za vrijeme prijepodnevnih misa pročitana su imena svih ubijenih. U 12.00 sati ispred kuće Bože Malbaše, kod spomen-ploče gdje su fra Rafo i Anka Malbaša ubijeni, održana je molitva odrješenja. Molitvu je predvodio fra Antonio Mravak. Uz mještane na molitvi odrješenja sudjelovali su fra Rafini štovatelji iz Splita i članovi rodbine iz Prugova.