Ovdje donosimo uvjete koje svaki katolik treba ispuniti kako bi zadobio potpuni oprost od vremenitih kazni u Jubilarnoj godini. Osim za žive, oprost se može zadobiti i za pokojne. Svi hodočanici i štovatelji Gospe Sinjske imaju milosnu prigodu zadobiti oprost u sinjskom svetištu, u kojem je splitsko-makarski nadbiskup otvorio Sveta vrata u nedjelju, 20. prosinca 2015.

Izvanredni jubilej milosrđa otvoren je 8. prosinca 2015. za cijelu Katoličku crkvu, a traje do 20. studenoga 2016. U tom se vremenu i može zadobiti jubilarni oprost. Osim Svetih vrata, tradicionalna su jubilejska obilježja hodočašća i oprost. Iz riznice duhovnih dobara Crkve u Jubileju posebno mjesto ima oprost koji se odnosi na vremenitu kaznu.

Budući da je u Jubileju riječ o nastojanju oko svetosti i čistoće duše, na tome je putu od velike koristi dar oprosta što ga Crkva, snagom koju joj je dao Krist, pruža svima koji ispune tražene uvjete.

Potpuni oprost vremenite kazne za grijehe može se odnositi na vlastite grijehe, ali i na duše pokojnih. Da bi se primio oprost, Crkva upozorava da je potrebno:

  • ispovijediti se
  • pričestiti se
  • izmoliti Vjerovanje i molitve na nakanu Svetoga Oca prigodom hodočašća u jubilejsku crkvu. To mogu biti molitve: Oče naš, Zdravo Marijo (ili drugi marijanski zazivi), Slava Ocu.

Oni vjernici koji zbog bolesti ili nekih drugih ozbiljnih razloga ne mogu izaći iz kuće mogu primiti potpuni oprost, ako – sjedinjeni u duhu i u mislima s vjernicima na dotičnim mjestima, naročito onda kada se putem sredstava društvenoga komuniciranja prenose liturgijska slavlja iz neke jubilejske crkve – izmole Oče naš, Vjerovanje ili neku drugu molitvu, prikazujući svoje trpljenje i teškoće na nakane koje su za Crkvu posebno važne u Svetoj godini milosrđa. 


Kako bi se živio i zadobio oprost, vjernici se pozivaju na hodočašće i prolazak kroz Sveta vrata; otvorena u katedralama i u crkvama koje je odredio mjesni biskup (crkva Gospe Sinjske), kao i u četirima papinskim bazilikama u Rimu. Važno je da ovo hodočašće bude usko povezano sa slavljem sakramenata ispovijedi i euharistije, osobito promišljajući o milosrđu. Uz spomenuto slavlje sakramenata, potrebno je izmoliti Vjerovanje, molitvu za Svetog Oca i za nakane koje on nosi u srcu za dobro Crkve i cijeloga svijeta.

            Oni koji zbog različitih razloga ne mogu doći do Svetih vrata (bolesni, starci i samci, koji često ne mogu ni iz kuće izaći) mogu također zadobiti jubilarni oprost. U trenucima bolesti i patnje, svjedočeći u vjeri i radosnoj nadi, neka prime pričest ili sudjeluju na svetoj misi odnosno zajedničkoj molitvi; pa i posredstvom sredstava društvenog komuniciranja (TV, radio, internet i dr.).

            I zatvorenici, svjesni počinjene nepravde i željni povratka pravednom načinu života, mogu zadobiti oprost u zatvorskim kapelicama. Kročenje kroz Sveta vrata za njih može biti i svaki prolazak kroz vrata zatvorske ćelije, pri tom upravljajući misli i molitve Ocu nebeskom. Jer Božje milosrđe, koje preobražava srca, može i od zatvorskih rešetaka učiniti iskustvo slobode.

Crkva je pozvana u vremenu jubileja otkriti bogatstvo tjelesnih i duhovnih djela milosrđa. Iskustvo milosrđa postaje vidljivo u svjedočenju konkretnih djela, kao što nas je Isus poučio. Potrebno je živjeti milosrđe kako bi se zadobila milost potpunog oprosta.  

            Na kraju, jubilarni oprost može se zadobiti za pokojne. S njima smo povezani u vjeri i ljubavi koju su nam iskazivali. Kao što ih se spominjemo u euharistijskom slavlju, tako možemo – u zajedništvu sa svima svetima – moliti za njih; da ih Otac milosrdnog lica oslobodi od svih preostalih krivica i primi ih u blaženstvo koje nema kraja.