Jesmo li više zahvaćeni radošću ili žalošću? Svijet u kojem živimo želi da nas zahvati žalost. Novine nam govore o prometnim nezgodama, ubojstvima, samoubojstvima, sukobima među pojedincima, skupinama i narodima. Dalekovidnica ispunja naš um slikama mržnje, nasilja, i uništenja. Predlaže nam da se ponašamo kako nas volja. Što se luđe ponašamo, to bolje.

Jedni drugima nemoćno govorimo: Jesi li čuo? Vidio? Nije li strašno? Tko bi to pomislio?  Doista nam se čini da nas moć tmina želi zahvatiti s ljudskom patnjom. Ta nas zahvaćanja paraliziraju. Uvode nas u postojanje u kojem naša prvotna zabrinutost postaje preživljavanje usred tolikih patnji. Sami sebe veoma često zamišljamo kao one koji su izbjegli brodolom. Tjeskobno smo se uhvatili za neku dasku koja pluta. Malo pomalo prihvaćamo ulogu žrtve osuđene okrutnim okolnostima našega života.

Mi možemo biti nesretni, nezadovoljni zbog štošta toga, ali ipak možemo pronaći radost. Radost nam ne dolazi od onoga što imamo. Broj je stvari koje nam se nude bezbrojan, a mogućnost njihovog stjecanja je bitno manja. Radost nam dolazi od spoznaje da nas Bog ljubi. Bilo što mislili ili govorili o Bogu, ako to ne činimo radosno, naše misli i naše riječi ostaju neplodne. Isus nam objavljuje Božju ljubav da ta radost postane naša. Radost je iskusiti da smo ljubljeni bez pridržaja i da nas bolest, neuspjesi, zabrinutosti, potištenost, rat, pa i sama smrt, ne mogu odijeliti od Božje ljubavi.

Veliki izazov naše vjere je biti zahvaćen radošću. Možemo biti zahvaćeni radošću ako se pouzdamo u Boga, ako smo svjesni da pripadamo Njegovu naručju. Koliku nam radost može donijeti svjesnost da nas ne čekaju ruke koje kažnjavaju nego ruke koje miluju. Položiti vlastiti život u Božje ruke znači prepustiti se neizmjernoj ljubavi. Biti radostan jer nas Bog ljubi.

Bog je postao maleno dijete ured nasilnog svijeta. Je li nas to iznenađuje ili nastavljamo govoriti: „Da, to je veoma lijepo i radosno, ali stvarnost je drukčija?“ Ali, što je stvarnije? Svijet u kojem mi živimo ili Božje utjelovljenje? Što će nam se dogoditi ako nam Dijete objavi da je Ono doista stvarnije? Dogodit će nam se neizmjerna radost. Otkrit ćemo dublji, puniji smisao stvarnosti. Uočit ćemo svijet u Božjem nježnom, ljubaznom zagrljaju. Iznenađuje li nas Božja ljubav s križa? U Božjoj blizini ne može na nas presudno djelovati agresivna blizina ljudi. Križ je znak da se nalazimo pod izravnom Božjom zaštitom koji je slomio snagu đavla. S križem oko vrata ili u ruci, prigodom blagoslova ljudi i predmeta, nismo li oslobođeni zlih sila ovoga svijeta? Križ je Božja ruka koja nas blagoslivlja i daje nam obilje života. Iznenadimo sebe i druge kršćanskom radošću. (fač)