leopold zgZvucima zvona zagrebačke katedrale započeo je u srijedu, 13. travnja 2016. godine svečani doček tijela svetog Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu.

Sarkofag s tijelom svetog Leopolda, koji su preuzeli i ispred zagrebačke katedrale donijeli bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, dočekao je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u zajedništvu s križevačkim biskupom mons. Nikolom Kekićem, pomoćnim zagrebačkim biskupima mons. Valentinom Pozaićem, mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, provincijalima Hrvatske, Slovenske i Venecijanske kapucinske provincije – fra Jurom Šarčevićem, fra Vladom Kolenkom i fra Robertom Genuinom, rektorom Svetišta sv. Leopolda Bogdana Mandića u Padovi fra Flavianom Giovannijem Gusellom, gvardijanom samostana kapucina u Padovi fra Marcom Putinom, te kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog, prebendarima Prvostolne crkve u Zagrebu i svećenicima Zagrebačke nadbiskupije.
Bogoslužju dočeka prisustvovao je i metropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije Perić.

Nakon kađenja sarkofaga i uvodne molitve, Kardinal je u svojem prigodnom nagovoru istaknuo da ovim dočekom i izlaganjem tijela svetoga Leopolda na čašćenje ponajprije dajemo slavu Bogu, izvoru svake svetosti. Isto tako, nastavio je Kardinal, otvaramo svoja srca nadahnućima Božjega Duha koji, po naizgled neznatnim, malenim i skromnim ljudima, čini čudesna djela svoje ljubavi.

Naglasio je kako nam Crkva, stavljajući pred nas ove relikvije svetoga Leopolda, skreće pozornost na lik onih koji su u životu i umiranju slijedili i naviještali Radosnu vijest spasenja, da bismo – zagledani u vječnost – mogli vidjeti na koji su se način sveci sjedinili s Isusom Kristom.

Prisutnost tijela svetoga Leopolda potiče nas na snažnije življenje svoje kršćanske vjere, na trajno obraćenje, na prihvaćanje milosti svete ispovijedi i na ljubav prema bližnjima. Ovo je ujedno izniman događaj Crkve koja moli na svoje velike nakane – rekao je Kardinal, dodajući da ovoga trenutka tijelo svetog Leopolda dolazi u blizinu zemnih ostataka blaženoga Alojzija Stepinca, koji je prvi u našoj domovini počeo širiti njegovo čašćenje.
Nakon Kardinalova nagovora, tijelo svetog Leopolda uneseno je u zagrebačku katedralu gdje je uslijedila molitva Večernje.

FOTOGALERIJA (klikni)

gospa-sinjska.hr/Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije