nadbiskup barisicMons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, uputio je okružno pismo svim klericima i laicima Splitsko-makarske nadbiskupije prigodom otvaranja Izvanredne jubilarne svete godine milosrđa. Pismo donosimo u cjelosti.

 

 

Svim svećenicima, redovnicima i redovnicama,
svim vjerskim zajednicama i pokretima,
s
vim vjernicima i ljudima dobre volje u gradu Splitu
i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji!

Braćo i sestre!

Poznato nam je svima da je Sveti Otac papa Franjo bulom Lice Milosrđa proglasio izvanrednu jubilarnu svetu godinu milosrđa za čitavu Crkvu koja započinje na svetkovinu Bezgrešne, 8. prosinca 2015. Prema običaju se u Svetoj godini otvaraju i sveta vrata četiri velike bazilike u gradu Rimu. Kako bi mogućnost jubilejskog oprosta i molitve približio vjernicima koji ne mogu hodočastiti u Rim, ove je godine Rimski Prvosvećenik dao privilegij mjesnim Crkvama da i one za svoje područje, u treću nedjelju došašća, na katedralnim i drugim crkvama otvore sveta vrata – Vrata milosrđa. Osim naše katedrale, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posebna mjesta milosrđa će biti i tri Gospina svetišta: Solin, Sinj i Vepric, te sve župne crkve u dan kad slave svoga zaštitnika.

Svečanost otvaranja jubilarne godine u našoj Nadbiskupiji započet će u crkvi sv. Dominika na Pazaru u nedjelju 13. prosinca u 16 sati. Odatle ćemo u procesiji krenuti prema katedrali gdje ćemo otvoriti Vrata milosrđa te, prošavši kroz njih, sjetiti se svoga krštenja – otajstvenog ulaska u zajednicu spašenih i zatim slaviti euharistijsko slavlje kao vrhunac ljubavi milosrdnog Krista prema Crkvi, svojoj zaručnici. Molim sve župnike u gradu Splitu da te nedjelje prilagode večernja misna slavlja u svojim župama kako bi mogli sa svojim vjernicima nazočiti središnjem slavlju u našoj Katedrali. Poželjno je da svi koncelebriraju, a koji ne mogu neka sudjeluju u korskom/svećeničkom odijelu u procesiji i na prikladnom mjestu u katedrali.

Svečanost otvaranja Vrata milosrđa u svetištima će biti:

  • Vepric, četvrta nedjelja došašća, 20. prosinca u 10.30 sati;
  • Sinj, četvrta nedjelja došašća, 20. prosinca u 18 sati;
  • Solin, na blagdan Svete Obitelji, 27. prosinca u 9.30 sati.

Stoga pozivam u prvom redu braću svećenike, redovnike i sestre redovnice da svojom nazočnošću, sudjelovanjem i molitvama na ovom svetom slavlju dadnu svjedočanstvo vjere u Onoga kome su povjerovali. Braću župnike pozivam da pozovu i dođu sa svojim vjernicima na ovo slavlje te uđemo zajedno na Vrata milosrđa koja su Krist.

Dok svima zahvaljujem koristim prigodu zazvati na sve vas i na vaše najmilije obilje Božjeg blagoslova i milosti.

Mons. Marin Barišić,
splitsko-makarski nadbiskup i metropolit