Nedjelja 28. rujna 2014. bit će posvećena molitvi za III. Izvanrednu opću Biskupsku sinodu koja će se održavati od 5. do 19. listopada u Rimu i ima za temu »Pastoralni izazovi koji se tiču obitelji u kontekstu evangelizacije«.
Preporučuje se, svim vjerskim i župnim zajesdnicama, Molitva Svetoj Obitelji za Sinodu, koju je sastavio papa Franjo, te neke indikativne prošnje za sveopću molitvu koje se mogu uvrstiti u nedjeljnu misu 28. rujna, te moliti tijekom održavanja Sinode. Jednu se nakanu može dodati molbenici na Jutarnjoj molitvi časoslova i prošnjama Večernje. Preporučuje se, nadalje, također molitva krunice za sinodske radove.

MOLITVA SVETOJ OBITELJI ZA SINODU

Isuse, Marijo i Josipe
u vama promatramo
sjaj istinske ljubavi,
vama se s pouzdanjem obraćamo.

Sveta Nazaretska obitelji,
učini i naše obitelji
mjestima zajedništva i prostorom molitve,
istinskim školama evanđelja
i malim domaćim Crkvama.

Sveta Nazaretska Obitelji,
neka u obiteljima nikada više ne bude
nasilja, zatvorenosti i podjele:
neka svatko tko je povrijeđen ili sablažnjen
brzo osjeti utjehu i doživi ozdravljenje.

Sveta Nazaretska Obitelji,
neka predstojeća Biskupska sinoda
ponovno probudi u svima svijest
o svetom i nepovredivom značaju obitelji
i njezinoj ljepoti u Božjoj promisli.

Isuse, Marijo i Josipe,
čujte našu poniznu molitvu i uslišite nas.


SVEOPĆA MOLITVA

Kao obitelj djece Božje i oživljeni vjerom uzdignimo svoje prošnje Ocu, da naše obitelji, uz pomoć Kristove milosti, postanu istinske domaće Crkve gdje se živi i svjedoči Božja ljubav. Molimo zajedno i recimo:

Gospodine, blagoslovi i posveti naše obitelji!

  1. Za papu Franju: da mu Gospodin, koji ga je pozvao predsjedati Crkvi u ljubavi, pomaže u njegovu služenju u službi jedinstva biskupskog zbora i čitavog Božjeg naroda, molimo te:
  2. Za sinodske oce i ostale sudionike Treće izvanredne opće Biskupske sinode: da im Duh Sveti prosvijetli srca kako bi Crkva, u vjernosti Božjem naumu, mogla odgovoriti na izazove koji se postavljaju pred obitelj, molimo te:
  3. Za one na kojima leži odgovornost u vladanju narodima: da Duh Sveti nadahne projekte u kojima se prepoznaje vrijednost obitelji kao temeljne stanice društva prema Božjem naumu i podupire obitelji koje su u teškim prilikama, molimo te:
  4. Za kršćanske obitelji: da Gospodin koji je utisnuo u bračno zajedništvo pečat svoje prisutnosti, učini naše obitelji mjestima molitve, intimnim zajednicama života i ljubavi na sliku Svete Nazaretske Obitelji, molimo te:
  5. Za bračne drugove u teškoćama: da ih Gospodin bogat milosrđem, po majčinskom djelovanju Crkve prati s razumijevanjem i strpljivošću na njihovu putu praŠtanja i pomirenja, molimo te:
  6. Za obitelji koje su zbog evanđelja prisiljene napustiti svoje zemlje: da ih Gospodin koji je iskusio s Marijom i Josipom izgon u Egipat, utješi svojom milošću i otvori za njih putove bratske ljubavi i ljudske solidarnosti, molimo te:
  7. Za djedove i bake: da ih Gospodin kojeg su u hramu dočekali sveti starci Šimun i Ana, učini mudrim suradnicima roditelja u prenošenju vjere i odgoju djece, molimo te:
  8. Za djecu: da Gospodin života, koji ih je u svojoj službi zvao sebi i postavio kao uzor za ulazak u Kraljevstvo nebesko, u svima pobudi poštivanje prema novorođenom životu i nadahne odgojne planove koji su u skladu s kršćanskim pogledom na život, molimo te:
  9. Za mlade: da im Gospodin, koji je posvetio svadbu u Kani, pomogne ponovno otkriti ljepotu svetog i nepovredivog značaja obitelji u Božjem naumu i da pomaže zaručnike koji se pripremaju za ženidbu na njihovu putu, molimo te:

Bože, koji nikada ne napuštaš djelo svojih ruku, čuj naše prošnje: pošalji Duha svoga Sina da prosvijetli Crkvu na početku Sinode, da se, promatrajući sjaj prave ljubavi koja blista u Svetoj Nazaretskoj Obitelji, nauči od nje slobodi i poslušnosti kako bi odvažno i milosrdno odgovorila na izazove današnjega svijeta. Po Kristu Gospodinu našemu.