Da je hrvatski puk vjeran nebeskoj Majci moglo se vidjeti na svetkovinu Velike Gospe u Sinju, kada su u svetište hodočastile tisuće vjernika iz mnogih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Potakuti događanjima u svijetu u bobri protiv virusa Covid za ovogodišnji moto cijele proslave uzet je zaziv "Gospe, spasi nas".

Središnjim euharistijskim slavljem predsjedao je splitsko-makarski nadbiskup metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju provincijala fra Marka Mrše, sinjskog gvardijana fra Ante Čove, župnika fra Perice Maslaća i drugih svećenika.

Nekoliko minuta prije početka slavlja koje se trebalo održati u samostanskom dvorištu određeno je da sveta misa bude u crkvi zbog vremenskim neprilika.

Otvarajući svečano misno slavlje nadbiskup Barišić pozdravio je sve nazočne u crkvi, klaustru, dvorištu i širem okružju koji su sudjelovali u ovoj euharistiji, naročito hodočasnike pristigle u sinjsko svetište.

Na početku homilije posebno je pozdravio osobe treće životne dobi, djedove i bake, koji su bili i tema današnjeg razmišljanja kao i njihovi unuci.Mons. Barišić je naglasio da Uznesenje Blažene Djevice Marije ove godine slavimo u posebnim okolnostima. Uza sve opasnosti koronavirusa, poštujući mjere i ograničenja, hodočastimo svojoj Majci Mariji – Gospi Sinjskoj. Naša ljubav prema Blaženoj Djevici je jednostavno jača. Slijedimo primjer ljubavi kojeg nam daje naša Gospa.

U pandemiji koronavirusa najugroženije su osobe treće životne dobi. Međutim, za njih je daleko opasniji društveni virus:zaborava, nepažnje, nebrige i odbačenosti starijih osoba. U mentalitetu mladosti, ljepote, uspjeha, konkurencije, gdje se čovjek vrednuje po društvenom statusu i imanju, osobe treće i četvrte životne dobi ne samo da su periferija nego se ponekad na njih gleda kao na teret društva.Marija nam je primjer međugeneracijske solidarnosti", naglasio je nadbiskup Barišić donoseći primjere svjedočenja djece i mladih i njihove odnose sa starijima objavljene u zborniku Na koljenima djeda i bake.

Euharistijsko je slavlje animirao je mješoviti zbor župe Gospe Sinjske pod ravnanjem fra Jure Župića i sestre Jelene Mijić.

Homiliju o. nadbiskupa možete pročitati OVDJE -KLIKNI

GALERIJA - KLIKNI