predsjednica u svetistuU nedjelju, 7. kolovoza 2016., predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. U najvećem marijanskom svetištu hrvatskog naroda Predsjednicu Republike primio je fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj svetišta.

Prema uobičajenom protokolu, Predsjednica je prije održavanja alkarskih svečanosti posjetila crkvu i samostan, gdje je gđi. Predsjednici i njezinoj pratnji o povijesti štovanja Gospe Sinjske i sinjskom samostanu govorio fra Petar. Posebno se osvrnuo na proslavu 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716.-2016.), upoznavši visoke goste s projektima obilježavanja jubileja. Potom su se okupljeni zadržali u osobnoj molitvi pred milosnim likom nebeske Majke te bili gosti u samostanskoj blagovaonici. Osim sinjskog gvardijana, na susretu je sudjelovao fra Joško Kodžoman, provincijal, fra Perica Maslać, župnik i vikar samostana, fra Filip Budić, ekonom, fra Antonio Mravak, župni vikar, i don Ivan Bodrožić, propovijednik u Devetnici.

Više fotografija - KLIKNI


U Sinju se u nedjelju održala 301. Alka. Oko sokolovo i čvrsta desnica u tri trke - s ukupnih 7 punata - donijeli su slavodobitnički naslov alkaru Tinu Radanoviću. Njegov alkarski momak je Marijo Bošnjak. Dobro je spomenuti da su i Tino i Marijo bivši učenici Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti.

Prije početka alkarskog nadmetanja, fra Petar Klapež je ostvario javljanje uživo iz prigodnog HRT-ovog studija na Alkarskom trkalištu, a posebno je govorio o 300. obljetnici krunjenja slike Čudotovorne Gospe Sinjske.