Na blagdan sv. Tereze Benedikte od Križa, 9. kolovoza 2016. god., vjernici sinjske filijale Radošića hodočastili su u Svetište Čudotovrne Gospe Sinjske. Oko 300 hodočasnika od ranih jutarnjih sati stiglo je u sinjsko svetište, gdje su mnogi od njih pristupili slavlju sakramenta ispovijedi i u tihoj molitvi iščekivali početak euharistijskoga slavlja, koje je započelo u 7.00 sati.

DSC 0010Prije početka procesije, sinjski župnik fra Perica Maslać u samostanskom dvorištu je blagoslovio dva nova barjaka Radošića, koji prikazuju važne trenutke vjerničkog života ljudi s Radošića, a posebno se ističu motivi križa i slike Majke od Milosti, koji jasno upućuju na stoljetnu povezanost Radošićana s milosnim likom Gospe Sinjske te njihovu privrženost križu Gospodinovu, kojeg postaviše u novije vrijeme na obližnje brdo Visoka (890 m), kao neprestanu poruku svim putnicima i namjernicima da je samo "u križu spas". Nakon blagoslova barjaka filijale Radošić, vjernicima je u prigodnim liturgijskim uputama približen nauk i uvjeti za zadobivanje potpunog oprosta vremenite kazne za počinjene grijehe, kojeg svaki katolik može zadobiti i u sinjskom svetištu za vrijeme trajanja "Godine milosrđa". 

Euharistijskim slavljem predsjedao je fra Zoran Kutleša, samostanski i župni vikar u Imotskom, a koncelebrirali su fra Perica, fra Eugen Poljak i p. Josef Krichbaum, hodočasnik iz Austrije. Liturgijsko pjevanje animirao je fra Frano Bosnić. Pošavši od liturgijskih čitanja dana, fra Zoran je u propovijedi naglasio da je Gospa majka milosrđa: jasno je da milost daje Bog - Isus Krist. No, Gospa je posrednica milosti. Ona posreduje za svoju djecu. Od samog početka posreduje kod svog Sina da učini čudo - "Sinko, vina nemaju". Kao da je htjela reći: nemoj ih ostaviti, nemoj ih zaboraviti, pa oni su tvoji! Iako smo grješni i slabi, ona uvijek govori: "Sine, pogledaj ih". Gospa u svim svojim svetištima diljem naše Domovine poziva na obraćenje pojedinca i cijelog naroda, ona traži vjernost svakog vjernika. Nemojmo se zavaravati - istakao je fra Zoran nadalje, teško je biti kršćanin, teško je biti vjernik. Sreća je u Bogu i opsluživanju Božjih zakona. Dolazak tolikih vjernika u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske jest jedan ispit savjesti: jesam li dobar?, jesam li kršćanin?, jesam li vjernik?. Došli ste u Sinj, u svetište, ispovijedili ste se i pričestit ćete se te zadobiti potpuni oprost. Gospa i danas govori: "Učini im, Sinko!". Ali za sva vremena vrijedi i njezina rečenica "Učinite što god vam rekne, a sve što vam On kaže sadržano je u Evanđelju, u zapovijedima ljubavi: ljubi Boga i ljubi svoga bližnjega. 

Na kraju euharistijskog slavlja hodočasnike je pozdravio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj svetišta. Zahvalio je na poseban način fra Eugenu, koji je dao da se izrade dva nova barjaka. Pozvao je sve hodočasnike na središnju proslavu 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, koja će biti obilježena 25. rujna 2016., uz izravni prijenos na HRT-u. Na samom završetku Posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj molio je sinjski župnik.

Više fotografija - KLIKNI