Na blagdan sv. Lovre, 10. kolovoza 2016. god., vjernici iz sinjske filijale Lučane hodočastili su u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Mnogi od hodočasnika u Sinj su pristigli bosonogi, a kako su se hodočasničke grupe približavale svetištu, tako se moglo čuti radosno pjevanje u čast nebeske Majke. Po dolasku u svetište, mnogi su se ispovijedili u samostanskom klaustru, gdje oci franjevci od ranog jutra predano ispovijedaju pristigle vjernike. Prema običaju, mnogi su zapisali i misne nakane, za koje svećenici tijekom godine mole u svetoj misi. 

hodocasce lucanaOkupljeni na samostanskom dvorištu - pred bijelim kipom Gospe Sinjske, vjernici su dobili kratke liturgijske upute za dobivanje potpunog oprosta od vremenite kazne za počinjene grijehe, jer je sinjsko svetište proglašeno od mjesnog biskupa posebnim mjestom milosrđa u jubilarnoj "Godini milosrđa". Procesija iz samostanskog dvorišta prema "Vratima milosrđa" i crkvi Gospe Sinjske mogla je krenuti - križ, barjak Gospe Sinjske, barjak Lučana (posvećen sv. Kati), svećenici te vjerni puk Božji. Zavjetnim euharistijskim slavljem u 7.00 sati predsjedao je fra Josip Repeša, voditelj Hrvatske katoličke misije Wuppertal (Njemačka). Koncelebrirao je fra Filip Budić, župni vikar Lučana i ekonom samostana Gospe Sinjske. Liturgijskim pjevanjem animirao je zbor iz Lučana, a hodočastilo je oko 350 vjernika.  

Fra Josip je na temelju liturgijskih marijanskih čitanja propovijedao o smislu hodočašća i potrebi povjeravanja nebeskoj Majci: Vaša nakana je hodočastiti, ispovijediti se, pomoliti se, pričestiti se..., pomiriti se s Bogom i ljudima. Pri tom imamo stav pognute slave. No, osjećamo da nam nečija ruka podiže glavu prema Isusu Kristu - to je ruka naše nebeske Majke. Gospa mnogo puta daje toliko željenu nadu da život kojega živimo ima smisla. Ona nas tješi, ali i podiže da i mi mognemo tješiti druge ljude. Evanđeosko čitanje, nastavio je fra Josip, govori o susretu dviju budućih majki. I Marija je hodočastila Elizabeti da ju ohrabri.

Gospa nam je podigla lice, podigla nam je glavu. Ali nije se tu zaustavila. Zar ne osjećamo misao koju nam Gospa prenosi: ako si se ovdje ispovijedio, vrati se kući i iskreno razgovaraj sa svojom obitelji; ako si se ovdje pomolio, vrati se kući i moli sa svojom obitelji; ako si ovdje ljubio kamen uz Gospin oltar, ljubi kamen na kojem živiš. Bog je pomogao Gospi jer je otvorila svoje srce. Ona uvijek otvara svoje srce, kroz koje prolazi obilje milosti. A, mi? Jesmo li mi otvorili svoje srce za Boga? Gospa nas istinski vodi, ona nas istinski treba. Zato, nemoj danas odmah otići s nekim svojim planom - stani i odmori, osjeti Marijinu ruku na svom licu, osjeti njezin brižni zagovor. Stanimo prem Majku i pomolimo se, stavimo sliku Čudotvorne Gospe Sinjske u kuće, u stanove, u automobile i svaki put kad nam je teško pogledajmo u njezino lice i zazovimo njezin zagovor, zaključio je fra Josip. 

Na kraju euharistijskoga slavlja okupljenim vjernicima obratio se fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Zahvalio je svim hodočasnicima, a posebno zboru, fra Josipu i fra Filipu, kojem je zaželio mnogo Božjeg blagoslova u pastoralnom radu. Potom je fra Filip predvodio molitvu posvete Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, da u svakodnevnom životu prati život i rad Lučanjana. 

Više fotografija - KLIKNI.