U utorak, 10. kolovoza 2016. god., u najveće marijansko svetište hrvatskog naroda hodočastili su vjernici iz Župe sv. Ante Padovanskog - Turjaci. I mlado i staro pristigli su u jutarnjim satima, kako bi se prije početka euharistijskog slavlja ispovijedili i zapisali misnu nakanu. Okupljeni oko dvaju barjaka - Gospinog i župnog - Turjačani su s radošću iščelivali početak procesije sa samostanskog dvorišta prema crkvi Gospe Sinjske. U procesiji se prolazi kroz "Vrata milosrđa", pa svećenici unaprijed daju kratke liturgijske upute za dobivanje potpunog oprosta od vremenitih kazni za počinjene grijehe. Jer Sinj je na karti Splitsko-makarske nadbiskupije proglašen posebnim mjestom milosrđa, kojeg nebeski Otac neizmjerno dariva svojoj Crkvi. 

hodocasce turjakaSkrušena srca i s pjesmom na usnama, procesija je mogla krenuti i povesti zajednicu od oko 350 vjernika prema Hramu Gospodnjem, gdje će - predvođeni svojim svećenicima - prinijeti Bogu žrtvu vlastitoga rada i života. Euharistijskim slavljem u 9.00 sati predsjedao je fra Josip Repeša, voditelj Hrvatske katoličke misije Wuppertal. Koncelebrirali su fra Petar Gulić, župnik Turjaka, fra Miro Ančić, župnik Otoka, fra Stanko Dotur, župnik Potravlja i Satrća, te fra Kristijan Perković, župni vikar u Šibeniku. U asistenciji su bili bogoslovi. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor Turjaka. 

Na kraju se obratio i hodočasnike pozdravio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj svetišta. Posebno je zahvalio novom turjačkom župniku, zaželjevši mu uspješan pastoralni rad. Hodočasnike je obavijestio o obilježavanju 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske te o izrađenoj zlatnoj krunici, zavjetnom daru Sinjana i Cetinjana te mnogih štovatelja nebeske Majke. Župnik Turjaka predvodio je posvetnu molitvu Gospi, koju su naglas ponavljali svi hodočasnici: 

  • Dobra naša Majko, Čudotvorna Gospe Sinjska, od srca ti zahvaljujemo  za bezbrojne darove i milosti  kojima stoljećima obasipaš svoje vjerne štovatelje. Molimo te, milostiva naša Majko,  da i nas i sve članove naše župe štitiš i pomažeš.  Najprije te molimo za ustrajnost u vjeri, da vjerski život u našoj župi napreduje, da živimo sukladno svom krštenju i drugim sakramentima. Preporučujemo ti bračne parove,  djecu i roditelje, djedove i bake.  Posvećujemo ti vjerne i nevjerne, dobre i zločeste,  jer Otac Nebeski daje da sunce njegovo grije pravedne i nepravedne i kiša njegova pada dobrima i zločestima. Posvećujemo ti svoja srca i duše, misli i osjećaje, riječi i djela, sve svoje dobre namjere i želje,  sav svoj rad i svaki trenutak svoga života. Prikazujemo ti danas svoju posebnu molitvu  (u tišini neka svatko prikaže posebnu nakanu). Isprosi blagoslov svima nama.  Udijeli nam blagodat obiteljskoga,  župnog i društvenog zajedništva kao predokus zajedništva s tobom  u Kraljevstu tvoga Sina, koji s Ocem i Duhom Svetim  vlada po sve vijeke vjekova.  Čudotvorna Gospe Sinjska, moli za nas.  Amen. 

Više fotografija - KLIKNI.