Na blagdan sv. Klare Asiške, 11. kolvoza 2016., u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske hodočastili su vjernici iz sinjskih filijala Karakašica i Suhač. U samostanskom klaustru oci franjevci su ispovijedali od 6.00 sati hodočasnike koji su pristizali u sve većem broju kako se približavao početak euharistijskog slavlja. Svečani zvuci sinjskih zvona označili su početak procesije iz samostanskog dvorišta, radosno su zasvirale orgulje i s pjesmom na usnama hodočasnici su krenuli prema crkvi Gospe Sinjske. Na čelu procesije predstavnici filijala nosili su križ, barjak Gospe Sinjske i barjak sv. Leopolda B. Mandića, potom ministranti, svećenici i oko 350 hodočasnika. Procesija kroči iz samostanskog dvorišta Ulicom bl. Alojzija Stepinca, kako bi svaki hodočasnik imao prigodu proći kroz "Vrata milosrđa" i, sukladno uvjetima koje propisuje Majka Crkva, postići potpuni oprost od vremenitih kazni za počinjene grijehe. 

hodocasce karakasica suhacEuharistijsko slavlje je započelo u 7.00 sati, a predsjedao je fra Josip Repeša, voditelj Hrvatske katoličke misije Wuppertal. Koncelebrirali su fra Frano Pupić Bakrač, župni vikar u Karakašici, fra Siniša Balajić, vice-tajnik za formaciju i studije u Generalnoj kuriji, fra Ante Čovo, gvardijan u Makarskoj, fra Stjepan Čovo, umirovljeni profesor splitskog KBF-a. Na hodočašće je stigao i fra Šimun Čovo, samostanski ekonom na Trsteniku. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor iz Karakašice.

Fra Josip je u propovijedi istakao da Bog i danas preko malenih ljudi čini velika djela, upravo kao što je preko neznatne žene iz Nazareta učinio silna djela - učinivši je Majkom čitavog svijeta. Oslanjajući se na evanđeoski tekst o svadbi u Kani Galilejskoj, propovijednik je upitao kako smo mi reagirali na tolikim slavljima u trenutcima kada bismo primijetili da nešto nedostaje. Jesmo li reagirali kao Marija?! Ona se u trenutku nevolje obraća svome Sinu, iskazuje svoju brigu, a ne ogovara. Koliko puta Marija i danas govori svome Sinu - vjere nemaju, snage nemaju! Naša nebeska Majka bdije nad nama i moli za nas svoga Sina, moli za naše duhovno i tjelesno zdravlje. Marija, zagovarajući za nas, potiče svoga Sina na veću brižnost za nas. Fra Josip je pojasnio da Božja promisao nije nužno i naš cilj, naš plan. Zasigurno je i sv. Ana, majka Blažene Djevice Marije, molila da njezina kći bude dijete Božje, da bude otvorena Božjem planu. Pokušajmo, stoga, i mi otvoriti svoje srce i osluhnuti što Bog od nas očekuje. Molimo li da naša djeca budu djeca Božja i da budu spremana suočiti se s providonosnim planom Božjim za njih? Odgajamo li da jednoga dana mognu reći "Neka mi bude po riječi Tvojoj", kao što je to učinila Marija. I upravo taj smjer trebamo slijediti. 

Na kraju euharistijskoga slavlja hodočasnicima se obratio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Zahvalio je svim vjernicima koji njeguju ljubav i blizinu prema sinjskom svetištu te sve pozvao na središnju proslavu 300. obljetnice krunjenja slike Gospe Sinjske, koju će uživo prenosirti i HRT. Fra Petar je kratko govorio i o zlatnoj krunici, zavjetnom daru vjernika u jubilarnoj godini. Pozdravio je i prisutne svećenike, posebno zahvalivši predsjedatelju euharistijskog slavlja te je fra Frani zaželio obilje Božjeg blagoslova u radu na novoj filijali. 

Fra Frano je predvodio Posvetnu molivu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, koju su sa zanosom ponavljali svi hodočasnici. 

Više fotografije - KLIKNI