U četvrtak, 11. kolovoza 2016., veliko mnoštvo hodočasnika uputilo se prema svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, kako bi ispunili svoj zavjet i uputili nebeskoj Majci pobožne prošnje. Zvona sa sinjskoga zvonika pozdravila su vjernike iz Graba, Jabuke, Velića, Rude, Vrpolja, Strizirepa, Čačvine te sa splitskog Kacunara, koji su - predvođeni svojim svećenicima - pristigli na noge, autobusima ili automobilima. Svi oni s istim ciljem - upraviti pogled prema milosnom liku Čudotvorne Gospe Sinjske i ponizno zamoliti zagovor kod božanskog Sina, bilo zagovor za obitelj, za posao, za prijatelje, za Domovinu...  

hodocasce grab ruda vrpolje kacunarKao i ostale hodočasničke grupe, i ovi Gospini hodočasnici okupiše se prvo u samostanskom dvorištu, gdje su pozorno slušali liturgijske upute o "Godini milosrđa" i prolasku kroz sinjska "Vrata milosrđa", a kako bi zadobili potpuni oprost od vremenite kazne za počinjene grijehe i sudjelovali u neizmjernom obilju duhovnih milosti koje Majka Crkva posreduje za svoj vjerni puk. Zvona su još jednom svečano zazvonila, a milinu zvuka sinjskih zvona ubrzo su zamijenili zanosni zvuci orgulja. To je bio znak da procesija kreće - križ, barjak Gospe Sinjske i župni barjaci, ministranti, asistencija, svećenici i sav hodočasnički puk, preko 500 vjernika.

Euharistijsko slavlje počelo je u 9.00 sati, a predsjedao je fra Josip Repeša, voditelj Hrvatske katoličke misije Wuppertal. Koncelebrirali su svećenici iz spomenutih mjesta: fra Duško Botica, župnik Graba-Jabuke-Velića, don Marin Matijaca, župnik Rude, don Josip Bečić, župnik Vrpolja-Strizirepa-Čačvine, don Boris Vukasović, župnik Kacunara, fra Luka Delić te don Ante Bitunjac, župni vikar s Mejaša. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor iz Vrpolja, a asistirali su bogoslovi. 

Nakon euharistijskog slavlja hodočasnicima se obratio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Izrazio je srdačnu dobrodošlicu svim hodočasnicima, svećenicima i časnim sestrama. Pozvao je sve na središnju proslavu obilježavanja 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, koja će se održati u nedjelju, 25. rujna 2016. Posebno je zahvalio don Josipu, koji nakon 3 godine pastoralnog djelovanja u Cetinskom dekanatu, odlazi u neretvansku župu Rogotin. S obzirom da je i don Josip jedan od Gospinih štovatelja, na dar je dobio uokvirenu sliku Čudotvorne Gospe Sinjske. Na kraju je don Josip predvodio Posvetnu molitvu nebeskoj Majci. 

 Više fotografija - KLIKNI.