U petak, 12. kolovoza 2016. god., u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske hodočastilo je oko 500 hodočasnika iz nekoliko župa Splitsko-makarske nadbiskupije. To su župe: sv. Ante Padovanskog - Ugljane, sv. Karla Boromejskog - Okrug, Kraljice Mučenika - Radun/Kaštel Stari, sv. Josipa - Dugi Rat, Male Gospe - Bitelić, sv. Ivana Krstitelja - Zasiok, sv. Pavla ap. - Pujanke. Mnogi su se hodočasnici po dolasku u Svetište ispovijedili u samostanskom klaustru, u kojem oci franjevci ispovijedaju već od ranih jutarnjih sati. Hodočasnici su preko razglasa zamoljeni da dođu u samostansko dvorište, kako bi se formirala procesija. Na početku su svećenici dali kratke liturgijske upute o "Vratima milosrđa" u Sinju i mogućnosti zadobivanja potpunog oprosta u "Godini milosrđa", koju je papa Franjo proglasio za cijelu Katoličku crkvu. Zvuci zvona i orgulja označili su da je procesija sa samostanskog dvorišta krenula prema crkvi. Predstavnici župa nosili su križ na početku procesije, zatim barjak Gospe Sinjske, barjake župa, a potom su stupali ministranti, bogoslovi, svećenici i sav narod Božji. 

hodocasce pujankeEuharistijsko slalje započelo je u 9.00 sati, a predsjedao je fra Josip Repeša, voditelj Hrvatske katoličke misije u Wuppertalu (Njemačka). Koncelebriralo je 7 svećenika: fra Nedjeljko Tabak, župnik Ugljana, fra Mato Puđa, župnik Brštanova, don Mate Škaričić, župnik Raduna, don Božo Ćubelić, župnik Dugog Rata, don Ante Bekavac, župnik Bitelića i Zasioka, mons. Božo Renjić, župnik Pujanki, don Ivan Marić, župni vikar Pujanki. Asistirali su bogoslovi i ministranti, a liturgijsko pjevanje je animirao fra Frano Bosnić. 

Na kraju euharistijskog slavlja hodočasnike je pozdravio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Izrazio je veliku radost što rijeke hodočasnika iz dana u dan pristižu u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske, mjesto u kojem je splitsko-makarski nadbiskup otvorio "Vrata milosrđa" i koje ove godine slavi 300. obljetnicu krunjenja Gospine slike (1716.-2016.). Središnja proslava ovog jubileja održat će se u nedjelju, 25. rujna 2016., kada će i HRT uživo prenositi euharistijsko slavlje iz alkarskog grada. "Posvetnu molitvu" vjernika i župa Čudotvornoj Gospi Sinjskoj predvodio je fra Nedjeljko, a Gvardijan je poslije euharistijskog slavlja blagoslovio donešene nabožne predmete. 

Više fotografija - KLIKNI.