U subotu, 13. kolovoza 2016. god., u Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske hodočastili su Sinjani, kojih bijaše oko 500 u crkvi. Domaćini su u ranim satima počeli pristizati u svoju crkvu, gdje su se mnogi ispovijedili te duhovno pripravili za euharistijsko slavlje. U samostanskom dvorištu je formirana procesija. Nakon kratkih liturgijskih uputa o općem oprostu u "Godini milosrđa" i prolasku kroz "Vrata milosrđa", svečani zvuci zvona i orgulja označili su radostan početak zavjetnog dana Sinja i Podvaroša. Domaćinima se priključila i grupa hodočasnika sa zavjetnog hodočašća "Marijanski zavjet za Domovinu". 

hodocasce sinjaEuharistijskim slavljem predsjedao je fra Josip Repeša, voditelj Hrvatske katoličke misije u Wuppertalu (Njemačka), koji je nakon svečanog ulaska zajednice vjernika zapjevao "Slava Bogu na visini". Koncelebrirali su: fra Perica Maslać, sinjski župnik, fra Marko Domazet Lošo, dušobrižnik u Frankfurtu a/M, i fra Stipe Šušnjara, župni vikar u Sinju. Asistirali su bogoslovi, a liturgijsko pjevanje animirali su pjevači iz zbora Gospe Sinjske. 

Fra Josip je propovijedao o istinskom smislu hodočašća, koji se pokazuje kao važan trenutak za promišljanje vlastitog života, a posebno njegovog kraja, tj. smrti. Zagledani u primjer Blažene Djevice Marije, valja istaknuti da je hodočašće istinski čin vjere i molitve. Bog u tvom i mom životu čini nešto novo i valja svojim hodočasničkim činom potaknuti i drugoga na novo. Trebamo unutar vlastitoga grada imati branitelje koji će svojim primjerom mijenjati živote bližnjih. Stoga, događaj i iskustvo hodočašća treba nositi sa sobom u život, upravo poput mudrih djevica, koje su imale dovoljno ulja i koje su na kraju susrele Gospodina.  

Na kraju euharistijskoga slavlja hodočasnike je pozdravio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Izrazio je radost ponovnog susreta s ljudima koji su najbliže crkvi Gospe Sinjske. Posebno je pozdravio novog sinjskog župnika te pozvao sve na središnju proslavu obilježavanja 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716.-2016.). "Posvetnu molitvu" župe predvodio je Župnik, a Gvardijan je poslije euharistijskog slavlja blagoslovio nabožne predmete. 

Više fotografija - KLIKNI