Hodočašće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije već 34 godine povezuje Gospino prasvetište u Solinu i Gospino svetište u Sinju. Iz godine u godinu tisuće mladih kreću pješice iz Solina prema svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske. Put je to bez sna, ispunjen molitvom i pjesmom, nadom i vjerom, radošću i mladenačkim zanosom. Put kojeg od početka do kraja prati ime Isusovo i zagovor Njegove Majke. Subotnja večer u Solinu bila je prva postaja tradicionalnog hodočašća. U 21.00 sat kod Gospinog prasvetišta euharistijskim slavljem predsjedao je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. Okrijepljeni kod euharistijskog stola i primivši pastirski blagoslov, mladi su krenuli put najvećeg marijanskog svetišta hrvatskog naroda, kako bi na hodočasničkom putu promišljali o svojem životu i u Sinju obnovili zavjet vjernosti nebeskoj Majci.

hodocasce mladih 2016Dan uoči svetkovine Velike Gospe, od ranih jutarnjih sati u alkarski grad počele su pristizati grupe hodočasnika, pomalo i umornih, ali vedrog duha i srca. Put ih je vodio prema crkvi Gospe Sinjske i "Vratima milosrđa". Oci franjevci su ispovijedali u samostanskom klaustru od 3.00 sata, a kako je vrijeme teklo, tako je bilo sve više skrušenih duša koje su se izmirile s Bogom i ljudima u slavlju sakramenta ispovijedi. Mnogi od njih našli su mjesto kratkog odmora po samostanskim hodnicima, stepenicama, kapelicama, pa i u samoj crkvi. Svaka klupa, stepenica ili sjedalica postadoše i više nego udobni za odmoriti tijelo nakon 6-tnog putovanja. A drugi su pred milosnim likom Čudotvorne Gospe Sinjske sklapali ruke na molitvu, mnogi od kojih svojim golim koljenima dodirivaše hladni mramor, koji čuva stoljetnu priču naših djedova i baka, kao i njihovih baka i djedova. 

Malo prije 6.00 sati preko razglasa obraća se fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Pozdravlja mlade hodočasnike i kratko tumači mogućnost zadobivanja potpunog oprosta od vremenite kazne za počinjene grijehe u "Godini milosrđa". Poziva sve mlade da iziđu na samostansko dvorište, a svečani zvuci zvona označuju da je procesija krenula iz sakristije prema dvorištu. Euharistijskim slavljem predsjedao je mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije. Koncelebriralo je 6 svećenika, a većina od njih stigli su zajedno s mladima na noge. Mons. Vidović je u propovijedi protumačio naš život kao hodočašće od majke do Majke, od rođenja do susreta s Majkom milosrđa u njezinom svetištu, koja je davne 1716. "zauvijek okrunjena" (In perpetuum coronata triumphat). Ona nam i danas daje spasonosni savjet: "Što god vam rekne, učinite!". A Gospodin od nas na prvom mjestu traži obraćenje - obratimo se i vjerujmo Evanđelju. Zamolimo, zaključio je, da nam Marija bude prva pomoćnica kada nas svlada umor svijeta i da nas vodi svome Sinu, Gospodinu našem Isusu Kristu. 

hodocasce mladih 2016 2

Liturgijskim pjevanjem animirao je zbor mladih Župe Gospe Sinjske, pod ravnanjem fra Frane Bosnića. Na kraju euharistijskog slavlja hodočasnicima se obratio don Mihael Prović, pročelnik Ureda za pastoral mladih. Zahvalio je ocima franjevcima, čuvarima Svetišta, policijskoj upravi i drugim žurnim službama te izrazio radost što je tako veliki broj mladih hodočastio iz Solina u Sinj. Poslije se obratio fra Petar, koji je pozvao prisutne na središnju proslavu 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske (1716.-2016.) u nedjelju, 25. rujna 2016. Potom je predmolio "Posvetnu molitvu" Majci od Milosti, a nakon završnog blagoslova i Himne Gospi Sinjskoj, blagoslovio je nabožne predmete koji su vjernici donijeli sa sobom. 
Više fotografija - KLIKNI.