I ove godine tisuće mladih Splitsko-makarske nadbiskupije hodočastilo je Gospi u Sinj. Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije organizirao je sa subote (12. kolovoza 2017.) na nedjelju (13. kolovoza) 35 po redu hodočašće mladih od Gospina prasvetišta u Solinu do Gospina svetišta u Sinju. Euharistijskim slavljem u 6 sati predsjedao je fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Koncelebrirali su don Mihael Prović, pročelnik Ureda za pastoral mladih i profesor na splitskom KBF-u, fra Josip Repeša, provincijski duhovni asistent za Framu i duhovna zvanja, i don Ivan Lovrić, student u Rimu. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor mladih, pod ravnanjem fra Frane Bosnića. U asistenciji su bili ministranti, sjemeništarci i bogoslovi.

hodocasce mladih 13 8 2017

Već od ranih jutarnjih sati u marijansko svetište Gospe Sinjske počeli su pristizati mladi iz Solina, ali i iz drugih pravaca Dalmacije. Tradicionalno hodočašće mladih Majci od Milosti započelo je u Solinu, gdje su se mnogobrojni mladi dan ranije okupili ispred solinske crkve. Od 19.30 sati imali su priliku ispovjediti se i tako se još bolje duhovno pripraviti za predstojeće hodočašće starom cestom Solin-Klis te državnom cestom D1 Dicmo-Brnaze-Sinj. U 21.00 sat euharistijskim slavljem za mlade hodočasnike predsjedao je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. U koncelebraciji je bio i fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja (Split). Primivši blagoslov o. Nadbiskupa, mladi su u 22.00 sata krenuli prema Gospinom gradu, prema srcu Cetinske krajine. Prijepodne istoga dana u Sinju i široj okolici pala je kiša, koja je osvježila i olakšala put hodočasnicima.

Prvi hodočasnici iz Solina pristigli su u Sinj oko 3 sata ujutro. Mnogi su se odmah uputili u crkvu Gospe Sinjske i pred Njezin milosni lik, kako bi joj uputili svoje zahvalne molitve. Umorni od puta, mnogi među njima pronašli su mjesto odmora i kratkog počinka upravo u crkvi ili u samostanskim hodnicima, kao i na samostanskom dvorištu. Mnogobrojni hodočasnici ispovjedili su se u Sinju, u samostanskom klaustru, gdje su franjevci ispovijedali od 3 sata ujutro, te tako pomireni s Bogom u sakramentu pokore mogli u potpunosti sudjelovati na euharistijskom slavlju. Svečani zvuci sa sinjskog zvonika označili su početak procesije iz sakristije prema samostanskom dvorištu, a cijelo misno slavlje prenošeno je uživo na službenoj Facebook stranici Svetišta.

hodocasce mladih misa 13 8 2017

Fra Petar je potakao mlade na nasljedovanje Marijina primjera, koja nam je i danas uzor i poticaj u očuvanju obiteljskih vrjednota. Na kraju euharistijskog slavlja uputio je riječi zahvale svim hodočasnicima, kao i cijelom organizacijskom timu, posebice Uredu za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije. Kratko se obratio i pročelnik Ureda, koji je zahvalio domaćinu na gostoprimstvu i otvorenosti srca za sve potrebe hodočasnika, kojih je i ove godine u Sinj hodočastilo oko 5 tisuća. Isupnjenost samostanskog dvorišta, crkve, dvorana i hodnika još je jednom potvrdila da mladi naše Nadbiskupije rado hodočaste u sinjsko svetište i da su na poseban način pobožni Gospi Sinjskoj.

Više fotografija i snimku prijenosa možete pogledati na našoj Facebook stranici "Gospa Sinjska" - KLIKNI.


Uoči hodočašća, franjevci su uputili mladim hodočasnicima poruku, koju prenosimo u cijelosti:

Dragi mladi hodočasnici, posebno vi koji večeras krećete na put iz Solina prema Svetištu Gospe Sinjske,
i ovim putem izražavamo naše divljenje mladenačkoj snazi i duhu vjere, što iz godine u godinu svjedočite vlastitim primjerom. Želimo da vaše hodočašće bude blagoslovljeno te zajedno s vama molimo za Božji blagoslov u svakodnevnom životu.
Budite oprezni i čuvajte jedni druge, kako biste sretno stigli u Sinj. Poseban poziv na oprez upućujemo svim sudionicima u prometu, kako bi doprinijeli općoj sigurnosti na cestama prema Svetištu.
Vjerujemo da će i policijski službenici učiniti sve kako bi hodočašće mladih od Solina do Sinja prošlo u najboljem redu.
Vaši vas franjevci radosno očekuju.