Uoči svetkovine Gospe Sinjske, župne zajednice Splitsko-makarske nadbiskupije organizirano su hodočastile Gospi u Sinj. Od 5. kolovoza do 12. kolovoza 2017. u marijansko svetište Gospe Sinjske hodočastilo je 25 župa i 6 filijalnih zajednica sinjske župe (Glavice, Brnaze, Radošić, Lučane, Karakašica-Suhač i Čitluk-Jasensko). U Svetištu su za hodočasnike slavljene dvije jutarnje mise – u 7.00 i 9.00 sati. Tradicionalno na euharistijska slavlja u 7.00 sati pristižu vjernici iz filijalnih zajednica, a u 9.00 sati vjernici iz drugih župa (Otok-Udovičići, Vrlika, Rama, Imotski, Gala-Gljev, Brda-Split, Bajagić-Obrovac, Turjaci, Grab, Ruda, Vrpolje-Čačvina, Pujanke-Split, Jesenice, Bitelić, Zasiok-Vučipolje-Dabar, Ugljane-Strmendolac-Nova Sela, Radun-Kaštela, Dugi Rat, Kocunar-Split, Sinj i Podvaroš, Hrvace, Potravlje-Satrić-Maljkovo, Zelovo, Tijarica-Kamensko i Okrug). Sedam dana hodočasničkim slavljima predsjedao je fra Šimun Markulin, student moralnog bogoslovlja u Rimu. Misnim slavljem za Otok-Udovičiće i Vrliku predsjedao je fra Nediljko Norac Kevo, a za Ramu i Imotsku krajinu fra Andrija Jozić, ramski gvardijan. Redovito su koncelebrirali mjesni župnici, kao i mjesni svećenici.

hodocasnicke mise 2017

Hodočašća imaju identičnu strukturu, pa je dovoljno općenito navesti tijek slavlja. Na putu prema Svetištu hodočasnici mole krunicu i pjevaju marijanske pjesme, a kako su se približavali crkvi Gospe Sinjske bilo je moguće lakše razabrati ljepotu pjevanja i duhovnog zanosa. Mnogi se rado ispovijedaju u Sinju, po čemu je Svetište Gospe Sinjske osobito poznato u Dalmaciji, Hercegovini i Bosni. U samostanskom klaustru ispovjednici su već od ranih jutarnjih sati bili na raspolaganju hodočasnicima, kako bi po slavlju sakramenta pokore zadobili oprost. Slavlje zvona sa sinjskog zvonika pozivalo je hodočasnike na formiranje procesije, koja se kretala iz samostanskog dvorišta, preko Šetališta bl. Alojzija Stepinca prema crkvi. Pjevanje zbora i sviranje orgulja svakodnevno je bilo moguće pratiti preko razglasa i u samoj procesiji, na čelu koje je stupao križonoša i barjaktari. Liturgijsko pjevanje redovito su animirale hodočasničke zajednice, čiji su pjevači, čitači, ministranti i barjaktari doprinosili ljepoti svakog misnog slavlja.

hodocasnicke mise 2 2017

Dobro je napomenuti da su sve hodočasničke skupine promišljale o temi braka i obitelji, jer je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji proglašena „Godina očinstva“. Upravo je to bila polazišna tema propovijedi, jer smo živo željeli i na taj način sudjelovati u pripremama za Treći nacionalni susret katoličkih obitelji u Solinu 2018. god. Predsjedatelj slavlja je istakao i obvezu da se o tako važnim stvarnostima govori uoči svetkovine Velike Gospe baš u sinjskom svetištu, jer je to „duhovno žarište Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Splitsko-makarske nadbiskupije“, kako piše nadbiskup Barišić. Mogli bismo svako zavjetno hodočašće opisati kao dnevnu migraciju iz različitih župa u Sinj, dan na kojega i staro i mlado, muško i žensko, djeca i mladi, cijele obitelji, rado hodočaste u Sinj i dolaze moliti pred velebnim mramornim oltarom na kojem se nalazi slika Čudotvorne Gospe Sinjske. Osam dana sinjski samostan i crkva bili su ispunjeni zanosnom molitvom i poniznim vapajima ljudi pristiglih iz Cetinske krajine i cijele Dalmacije. Posebno smo ponosni na veze između Sinja i Rame i na tradiciju međusobnih hodočašća. Možemo navesti i brojku od 15 tisuća hodočasnika koji su sudjelovali na prijepodnevnim slavljima. Toj brojci valja pridodati i 42 tisuće gledatelja koji su tijekom osam dana uživo pratili prijenose na službenoj Facebook stranici „Gospa Sinjska“, uz napomenu da je realiziran samo prijenos euharistijskog slavlja u 9.00 sati.

hodocasnicke mise 3 2017

Na kraju svakog zavjetnog slavlja hodočasnicima i njihovim svećenicima riječi zahvale upućivao je fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta. Poticao je vjernike da i dalje ljube Boga i Majku Mariju te posebno isticao snagu sinjskog svetišta, a to je sakrament pokore. Svi su hodočasnici imali mogućnost sa sobom ponijeti prigodni broj glasila „Gospa Sinjska“, a mnogi su u svoje domove ponijeli i blagoslovljene nabožne predmete. Nakon gvardijanovog obraćanja župnici su predvodili Posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj uz neizostavnu himnu O, Gospe Sinjska. Uz čestitke za zavjetni dan, hodočasnici su slavlje nastavljali u gradu i u svojim domovima.

Više fotografija i snimke prijenosa možete pregledati na službenoj Facebook stranici "Gospa Sinjska" - KLIKNI.