U subotu, 01. veljače 2014. god. održana je skupština udruge „Cjelovit život“. Skupštinu je otvorila članica Udruge Tatjana Kovač Lovrić te pozvala gvardijana i upravitelja Svetišta fra Petra Klapeža da pozdravi prisutne. U svom pozdravnom govoru o. gvardijan se posebno osvrnuo a na aktivnost udruge i njezino vjerničko svjedočenje. Posebno je naglasio kako je Udruga kroz proteklu godinu, koju smo slavili kao Godinu vjere organizirala mjesečne tribine i tako dala svoj doprinos duhovnoj izgradnji zainteresiranih.

Potom je predsjednica Udruge „Cjelovit život“ dr. Tanja Kodžoman-Križanac podnijela izvještaj o jednogodišnjoj aktivnosti udruge. Za vrije skupštine program su obogatila djeca članova Udruge igrokazom „Ljubav“. Zatim su nam organizatori projekcijom slika prezentirali svoj jednogodišnji rad. Na kraju programa podijeljene su zahvalnice prijateljima i podupirateljima rada Udruge. Druženje je završilo u dobrom raspoloženju za zajedničkom domjenku.

Izvještaj predsjednice dr. Tanja Kodžoman-Križanac o radu udruge „Cjelovit život“.

Udruga „Cjelovit život“, djeluje u Sinju četiri godine, a osnovali su je građani, vjernici Gospina grada u nadi da će volonterskim radom življe sudjelovati u životu grada, punuje i djelotvornije živjeti svoju vjeru. Naime, glavna okosnica djelovanja udruge je provođenje i zaživljavanje Socijalnog nauka Crkve. Svjedoci smo koliko papa Franjo naglašava takvu potrebu djelovanja u suvremenom svijetu.Crkva nije samo hijerarhijska struktura , nego,više nego ikad, portebno jedinstvo i klera i laika i cijelog naroda Božjeg.

Slijedeći ime po kojem nas prepoznaju (Cjelovit život), nastojali smo cjelovito gledati na stvarnost, pronalaziti prikladne načine skretanja pozornosti javnosti na probleme, animiranje određenih društvenih struktura za opće dobro i koristiti potencijale naše sredine iz koje i crpimo teme naših aktivnosti.

Upravo to što crpimo teme iz svog vremena i okruženje , čini nas aktualnim, ali nosi i odgovornost u javnosti.Nadamo se da je intonacija naših poruka prepoznata, a i dalje će mo ih ubuduće još kvalitetnije prezentirati. No, to ne dolazi samo od sebe, nego ustrajnim radom i domišljatošću svakog člana udruge. Ne smijemo zaboraviti da udruga živi na zajedničkim snagama a ne na individualnim porivima i slabostima. Zato mislim da su dosadašnji članovi uistinu dali velik doprinos radu i prepoznatljivoti udruge, ugradili u nju svoja prijateljstva , odvojili vrijeme,svoje znanje , uključili svoja poznanstva i veze ,ne samo lokalno nego na razini cijele Hrvatske, i što je po meni najvažnije rade to sa srcem i kao ljudi i kao vjernici .

Moramo biti svjesni da je uz sve ovo važno zadržati kontinuitet rada, naročito kroz započete projekte, a to su:

Projekt Dječjeg tjedna kojeg mislimo dalje razvijati i ići prema sredstvima Eu fondova.
Projekt edukacije i duhovnog rasta i djelovanja kroz socijelni nauk Crkve „VJERA U NEVJERI“
Projekt vezan za problematiku mladih i odrastanje kojeg smo nazvali „IZMEĐU SLOBODE I ZAKONA „
Svake godine provodimo literarne natječaje za osnovne i srednje škole, vezane za prigodne datume.
Provoditi aktivnosti koje proizlaze iz socijalnog nauka Crkve.
U planu su još neki projekti vezani za Eko sekciju, ali to je još perspektiva. Također imamo izvjesnih planiranih aktivnosti vezanih za obilježavanje 300–te obljetnice Alke i Velike Gospe, koja se obilježava sljedeće, 2015. godine.

Moram reći da je udruga Cjelovit život pridruženi član Europske inicijative za neradnu nedjelju i da smo prije tri godine bili jedina udruga u Hrvatskoj koja je obilježila taj dan , a dobili smo pismenu zahvalu središnjice i povratnu poruku.

Nastojimo kroz isprepletenost djelovanja s drugim, razvijati trajno konstruktivnu i otvorenu komunikaciju, osluškivati i čuti i poraditi na toleranciji različitosti, poticati kreativnost i pojedinca i grupe. To radimo kroz sekcijsko djelovanje udruge. Sudjelujemo u svim humanitarnim akcijama koje su provođene na ovom području, a neke smo i sami organizirali.

Dužnost mi je, ali i pravo zadovoljstovo samo u crticama nabrojiti rezultate rada protekle godine.

- Sudjelovanje na Sajmu mogućnosti
- Edukativni i rekreativni izlet u Makarsku
- Ispomoć u branju maslina u Makarskoj
- Obilježavanje i radost susreta prigodom obolježavanja oslobođenja generala Gotovine i Markača
- Održavanje Dječjeg tjedna
- sudjelovanje u Božićnom sajmu
- posjet st domu nemoćnih i bolenih kod sestara milosrdnica u Sinju u Velikom tjednu
- humanitarna akcija za dvije sestre bez roditelja
- humanitarna akcija za djecu u Tanzaniji
- posjet Cenaccolu na Ugljanima
- obilježavanje Dana voda i Dana planeta Zemlje i prigodni literarni natječaj pod nazivom „Kad voda priča“. Sredstva za nagrade donirao je grad Sinj.
- dvodnevni obiteljski edukativni i rekreativni izlet na Velebit i hodočašće Gospi od Krasna
- sudjelovanje u prikupljanju potpisa za referendum o braku
- izlet u evropski Jeruzalem, u Sarajevo
- ponovno dječji tjedan i Božićni sajam
- odrzavanje predavanja dr Sanje ČIKARA u školama o raznim ovisnostima i poremečajima prehrane
- edukativna predavanja mr. Ivane Župić u onovnim školama o ambroziji, te osam predavanja u okviru Ncionalnog programa Školsko voće, koja su održana u školama na našem području
- održavanje Okruglog stola „Krizna ponašanja u adolescenciji“
- obilježavanje Dana života uz predavanje fra Luke Tomaševića, Filozofsko i teološko poimanje života

Ovom prilikom posebno zahvaljujem predavačima koji su nam u Godini vjere, koja je za nama, iz mjeseca u mjesec održavali mjesečne tribine različitih tema. Idemo redom, jer oni to zaslužuju.

Prof. dr. sc. fra Ante Vučković - Vjera u nevjeri
Fra Ante Čovo - Vjera i kultura
Prof. dr. sc. fra Ante Arap - i nada
Doc. dr. Hrvoje Relja - Bog vjere i Bog filozofa
Prof. dr. sc. Marko Ttogrlić- Biti vjernik u suvremenom svijetu - NE MOGUĆA MISIJA
Prof. dr. sc. fra Šimun Bilokapić- Vjera i djelotvorna ljubav
Doc. dr. Maja Poljak- Vjera i znanost
Prof. dr. sci. don Ante Mateljan - Vjera i zdravlje
Prof. dr. Goran Kardum - Psihologija religioznosti u životnim poteškoćama
Gosp. Vice Batarelo – Zašto braniti brak kao zajednicu muškarca i žene
Prof. dr. sc. Nikola Bižaca - Naglasci pontifikata pape Franje
Sve su to bila predavanja na najvišoj razini, edukativna i sa snažnom porukom. To nam je donijelo obavezu da ustrajemo i na kvaliteti i na kontinuitetu.

Zahvaljujem također fra Nedjeljku Jukiću na izvrsnom predavanju povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, Mirjani Dadić i Ivani Župić.

Također hvala g. Vjeri Malbaša, dr. Vesni Krolo, Slavenki Maršić, časnim sestrama vrtića Blagovijest, g. Ani Križanac iz gradskih dječjih vrtića, KUD-u Hrvace, zboru glazbene škole Jakova Gotovca,Klapi SINJ, klapi Hrvace.. g. Ivici Vrci, dječjim klapama, Luč iz Splita, Bepo iz Omiša i KLAPI Biokovski slavuji iz Zagvozda, dječjem kazalištu iz Kaštel Kambelovca“ Karol Wojtila“, PUČKOM KAZALIŠTU IZ Sinja, Gradskom kinu, AB FOTO, G. Ivica Ćosić, Vodovodu i čistoći, osoblju na portirnici u samostanu.

Posebno zahvaljujemo samostanu ČGS, gvardijanu fra Petru KLAPEŽU i župniku, fra Anti Bilokapiću, koji uvijek najavi naša događanja, gradu Sinju koji nas financijski podupire, i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gradonačelniku, koji je uvijek pun razumjevanja za naš rad.

Rad udruge podupiru i osobe koje nisu formalni članovi, ali su uvijek tu, odazivaju se na svki naš poziv i doprinose radu. Spomenut ću ih i zahvaliti na spremnosti i radosti suradnje.

Delić Iva, Danijela Tripalo, Martina Vlašić, Maša Kulić, Đorđe Šego, Katica Žmire, Nikolina Matić, BULJAN Anita, Romac Ana, Edita Vrca,Vesna Klarić, Ankica Panza,Katić MIRA, Željko Viculin, Željko Sesardić, Barać Marija, Šušnjara Marija, Cvitković Marija, Marija Cvrlje, Mirjana Milun, te ravnatelj osnovne škole Ivana Mažuranića sa Hana, Tomo Budimir.

Ovdje ću posebno naglasiti rad pun entuzijazma Edite Poljak koja s djecom osnovne škole Ivana Mažuranića priprema svake godine izvanredan prigodni program za Dječji tjedan. To nam je svima pokazatelj da su djeca puna potencijala, ali je na starijima odgovornost oko prepoznavanja i usmjeravanja mladih.

Vidimo da je zaista potreba rada sa mladima i djecom, nije uvijek jednostavno, ali može se i mora, tako da će mo ustrajati na tome i proširiti djelovanje na druge općine i možda bratske gradove, npr, Šibenik koji već tradicionalno ima Festival djeteta, To naglašavam zato što su nam se ove godine najavile udruge iz drugih gradova koji znaju za naš rad i nude svoj doprinos u Dječjem tjednu, tako da smo digli rad na županijsku razinu.

Sve prethodno navedeno je rezultat timskog rada. Hvala Bogu i našoj Gospi Sinjskoj te svakom članu udruge koji gradi našu cjelovitost. Zahvaljujem na svim dobronamjernim sugestijama, na strpljenju, na inventivnosti, na temeljitosti, požrtvovnosti i vlastitom odricanju i radu, na pjesmi i humoru, na poletu i radosti izleta i putovanja, na nadi i vjeri u rast udruge. Od srca hvala, jer svi su oni lice i snaga udruge, a u rad ste uključili svoje i naše največe blago a to su DJECA NAŠE UDRUGE.

Predsjednica udruge „Cjelovit život“
Tanja Kodžoman - KRIŽANAC