Iduće, 2015. godine, navršava se 300. obljetnica čudesne pobjede nad Turcima pod Sinjem iz 1715. godine. Kako bi se ovaj veliki jubilej dostojno proslavio, već su u tijeku pripreme koje su organizatori predstavili splitsko-makarskom nadbiskupu Marinu Barišiću.

U utorak 27. svibnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, nadbiskup je primio provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joška Kodžomana, sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža, splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju, zamjenika gradonačelnika Sinja Zlatka Ugrina, predsjednika Alkarskog društva Sinj Stipu Jukića, potpredsjednika Dinka Bošnjaka i tajnika Ivana Nasića te arambašu Ivu Vukasovića, a sastanku su prisustvovali i generalni vikar nadbiskupije mons. Miroslav Vidović te pastoralni vikar don Nedjeljko Ante Ančić.

Gvardijan fra Petar Klapež i provincijal fra Joško Kodžoman predložili su da se ovaj značajan jubilej slavi godinu dana, od svetkovine Velike Gospe 15. kolovoza 2014. do iste proslave 2015. godine, pod motom „Tri stoljeća vjerni Kristu i Mariji“. Kazali su kako će se proslava sastojati od Znanstvenog simpozija, proslave Velike Gospe 2015. te brojnih liturgijskih, vjerskih i kulturnih događanja u Svetištu 2014., 2015. i 2016. godine. Pojašnjeno je kako bi se simpozij, koji je pod okriljem Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU),  trebao održati u svibnju 2015. godine, u Zagrebu i Sinju, a obradit će povijesne, demografske i sociološke teme, povijest Alke i štovanje Gospe u Cetinskoj krajini. Nadalje, na proslavi Velike Gospe, uz nadbiskupa Barišića, bit će pozvani i kardinali Bozanić i Puljić, biskupi iz inozemstva i General franjevačkog reda. U sklopu ostalih događanja naglasak je stavljen na hodočašća brojnih vjerničkih skupina u Svetište, a od nadbiskupa su zatražili da potakne dekane splitske metropolije kako bi vjernici svih dekanata, svatko na svoj dan, pohodio Gospu Sinjsku. Posebno se razgovaralo o velikom hodočašću hrvatskih branitelja, vojske i policije koje je planirano pred Alku 2015. godine, a u sklopu kojeg će biti i procesija sa slikom Čudotvorne Gospe Sinjske kroz grad, kao i hodočašće osoba posvećenog života. Spomenuta je izvedba oratorija don Šime Marovića te koncert Zagrebačke filharmonije.

Predstavnici Alkarskog društva Sinj istaknuli su da, unatoč tome što je Hrvatski sabor prihvatio pokroviteljstvo nad cijelom proslavom, što joj daje nacionalnu razinu koju i zaslužuje, te unatoč potpori HAZU-a za održavanje simpozija, bez potpore Nadbiskupije proslava ne bi bila cjelovita. Predstavili su planove o otvorenju muzeja Alke, o alkarskom leksikonu, o snimanju igrano-dokumentarnog filma o slavnoj pobjedi te o novoj kolekciji zlatnog i srebrnog novca povodom obljetnice. Župan Ževrnja i zamjenik gradonačelnika Sinja Ugrin pohvalili su inicijative te su obećali potpunu podršku i pomoć pri održavanju proslave.

Potporu su iskazali i nadbiskup Barišić sa svojim suradnicima. Nadbiskup je naglasio kako ovaj jubilej pripada cijeloj Crkvi i cijelom hrvatskom narodu, stoga treba učiniti sve da u javnosti dobije odjek kakav ova tristoljetna povijesna, vjerska i kulturna baština pod zaštitom Majke od Milosti - Čudotvorne Gospe Sinjske i zaslužuje. Gosti su iskoristili susret da nadbiskupa Barišića i službeno pozovu na ovogodišnju proslavu Velike Gospe i Sinjske alke. (Kristina Bitanga)