Papa Franjo zatvorit će Godinu milosrđa, 20. studenoga 2016. na svetkovinu Krista Kralja zatvaranjem svetih vrata na bazilici sv. Petra u Vatikanu. Završna svečanost Jubileja u mjesnim crkvama održava na 33. nedjelju kroz godinu, 13. studenoga 2016. godine. 


gospa sinjska okvir-2Crkva vjeruje ono što moli
[Lex orandi – lex credendi]. U Rimskom misalu prije Tridentskoga sabora, prema hrvatskom prijevodu zabilježenu polovicom XVI. stoljeća, misnik je na kraju Pokajničkoga čina govorio: „Odpuštenje, odrješenje i oproštenje od svijeh vašijeh grijeha podao vam svemogući i milosrdni Bog“.[1] Od 1570. do 1970., prema Misalu sv. Pija V. misnik je na kraju Pokajničkoga čina govorio: „Oproštenje, odrješenje i otpuštenje [Indulgentiam, absolutionem et remissionem] naših grijeha podao nam svemogući i milosrdni Gospodin“.[2]

Vrata milosrda 15U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je, u nedjelju 20. prosinca 2015., svečano otvorio Vrata milosrđa. Sinjsko svetište je tako, uz splitsku prvostolnicu sv. Dujma i svetišta u Vepricu i Solinu, postalo mjesto na kojem se može primiti jubilejski oprost u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji tijekom cijele Godine milosrđa.

crkva8Ovdje donosimo uvjete koje svaki katolik treba ispuniti kako bi zadobio potpuni oprost od vremenitih kazni u Jubilarnoj godini. Osim za žive, oprost se može zadobiti i za pokojne. Svi hodočanici i štovatelji Gospe Sinjske imaju milosnu prigodu zadobiti oprost u sinjskom svetištu, u kojem je splitsko-makarski nadbiskup otvorio Sveta vrata u nedjelju, 20. prosinca 2015.

Izvanredni jubilej milosrđa otvoren je 8. prosinca 2015. za cijelu Katoličku crkvu, a traje do 20. studenoga 2016. U tom se vremenu i može zadobiti jubilarni oprost.

Leopold-Mandic-fotografijaTIJELO SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA U HRVATSKOJ I SLOVENIJI
13. - 18. travnja 2016.

Povodom izvanrednog jubileja milosrđa, kojeg je za cijelu Katoličku crkvu proglasio papa Franjo, tijelo sv. Leopolda Bogdana Mandića (1866.-1942.) bit će izloženo na štovanje vjernicima u njegovoj Domovini, u Zagrebu. Donosimo cijeli program i kontakt-podatke.