Gospa Sinjska u Chicagu

Jubilarno 100. slavlje kapele Gospe Sinjske u Korušcima, 17. kolovoza 2014., predvodio je sinjski gvardijan fra Petar Klapež, u koncelebraciji sa mjesnim župnikom fra Domagojem Runjom. Na slavlju bilo prisutno oko četiri stotine vjernika što je četiri puta više od ukupnog broja stanovnika u Korušcima.

Više: Franjevci Split

Poštovani oče gvardijane i čuvaru svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, poštovani oče župniče, braćo svećenici, časne sestre, bogoslovi, dragi narode Cetinske krajine, dragi hodočasnici koji ste se okupili iz svih krajeva naše Domovine, dalekih i stranih zemalja i susjedne nam BiH kako biste tu u Gospinom svetištu u Sinju za sebe i svoje obitelji isprosili razne milosti i darove s neba! Ne hvalimo se srebrom i zlatom, kojim smo optočili Gospin lik, već se ponosno dičimo vjerom koju su u nas usadili  naši roditelji, a koja je opstala unatoč svim protivštinama. To je vjera koja i nas danas obvezuje, da je sačuvamo živom i djelotvornom.

Prvu nedjelju po blagdanu Velike Gospe u Svetištu Gospe Sinjske slavi se svečana misa s blagoslovom i posvetom djece Gospi Sinjskoj.
U nedjelju, 17. kolovoza misno slavlje i posvetu djece Gospi predvodio je gvardijan fra Petar Klapež, s njim su koncelebrirali župnik fra Ante i župni vikar fra Antonio. Misno slavlje je uzveličao Dječji zbor Gospe Sinjske pod vodstvom fra Jure i s. Jelene.
Ovogodišnja proslava Velike Gospe bila je u znaku molitve za obitelj. Zato je ovom prigodom o. gvardijan dvjema obiteljima koje imaju po šestoro djece prigodno poklonio sliku Gospe Sinjske.

1. Sve vas danas okupljene oko Majke Marije u našem svetištu Gospe Sinjske srdačno pozdravljam, draga braćo i sestre! Pozdravljam revne čuvare Gospina   svetišta, braću franjevce, oca provincijala, gvardijana, župnika, ispovjednike, dekana i braću svećenike u koncelebraciji. Pozdravljam alkare i tebe, vjerni puče Božji grada Sinja, hodočasnike Cetinske krajine i sve vas sa svih strane Hrvatske i Bosne i Hercegovine i šire. Pozdrav svima vama koji nas pratite putem radio-valova. Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u Nebo dušom i tijelom plod je ostvarenja Kristova otajstva uskrsnuća. Marija je potpuno i sudbinski povezana sa svojim Sinom, pobjednikom grijeha i smrti. Kristovo uskrsnuće i Marijino uznesenje je stvarnost koja zahvaća nas i određuje budućnost života i povijesti.