klaustar 3Dragi štovatelji Gospe Sinjske,

donosimo raspored ispovijedanja u Svetištu Gospe Sinjske od 5. do 15. kolovoza 2017. god. Ispovijeda se u samostanskom klaustru. 

U pjesmi prije Evanđelja danas pjevamo: „Sjeme je riječ Božja, a sijač je Kristu.“ To je ključ za razumijevanje prispodobe o sijaču i sjemenu. Ali u toj prispodobi ima još mnogo važnih elemenata: tlo na koje sjeme pada, ptice koje zoblju sjeme palo uz put, sunce koje suši sjeme palo na plitko tlo, trnje...

Pravila lijepoga ponašanja različita s u različitim kulturama, društvima i društvenim slojevima. Poznavanje i obdržavanje tih pravila ulijeva osjećaj sigurnosti. Onaj tko ih poznaje i obdržava izbjeći će mnoge neugodnosti i poniženja. Ta pravila ponekad su pravi mali rituali koji na psihološkoj razini pomažu čovjeku u stresnim situacijama.

RASPORED BOGOSLUŽJA I OBAVIJESTI

16. - 23. srpnja 2017.

15. nedjelja kroz godinu

U današnjem prvom čitanju biblijski pisac navodi kako je do Boga stigla vika zbog njihovih grijeha te Bog odlučuje sići i vidjeti odgovara li vika istini. O tome kako je i do koga ta vika stigla do Boga biblijski tekst šuti, ali je istaknuto to da Bog ne žele donijeti nikakvu odluku dok se sam na uvjeri u grijehe Sodome i Gomore. 

Među rečenicama današnjega evanđelja vjerojatno najčudnije zvuči ona „Ne opirite se Zlomu! Isus navodi tu rečenicu kao ispravno razumijevanje starozavjetnoga propisa: „Oko za oko. Zub za zub“. Te riječi nalazimo na tri mjesta u Mojsijevu zakonu. U Izl 21,24; Lev 24,20 i Pnz 19,21.

Jedna od najvećih biblijskih kreposti jest gostoljubivost. Abraham je u svojoj gostoljubivosti i ne znajući ugostio anđele, a njegov sinovac Lot sa svojom obitelji spasio se od sodomske propasti također zbog svoje gostoljubivosti. A Sodoma je stradala upravo zbog svoje negostoljubivost prema strancima, putnicima i namjernicima.