Nakon zagrebačke promocije, knjiga ‘Fra Petar Knežević – Gospin pjesnik i glazbenik’ predstavljena je sinoć u Dvorani Gospe Sinjske, u sinjskom samostanu.

U ime Svetišta okupljene je pozdravio i zahvalio autorima na velikom trudu sinjski župnik fra Perica Maslać.

 

‘Ovo je uistinu nešto posebno, ne samo za našu sinjsku kulturu i povijest, nego za cijeli hrvatski narod i zato zahvala svima koji su bili dio ovog velikog dijela’, kazao je u svom obraćanju povjerenik Vlade RH za Grad Sinj Igor Vidalina.

Knjiga, čiji su autori Hana Breko Kustura, Hrvojka Mihanović Salopek i fra Mirko Marić govori o sinjskom franjevcu iz 18. stoljeća, koji je ostavio neizbrisiv trag na duhovnom, kulturnom i umjetničkom području. Recenzent knjige, akademik Josip Bratulić, istaknuo je kako je navedena knjiga o fra Petru Kneževiću identifikacija s hrvatskim jezikom, u kojoj je vidljivo kako sam fra Petar Knežević u svom djelovanju ima vjeru kao dužnost i kršćanski put, a ne kao svojevrsni ukras.

Jedna od autorica knjige Hrvojka Mihanović Salopek približila je duhovno pjesništvo fra Petra Kneževića.

‘Moja zadaća bila je da u trećem dijelu knjige, koji je jako opširan, obradim njegovu književnu djelatnost s njegovim objavljenim zbirkama, ali i ne objavljenim rukopisima. Tako smo po prvi puta na svjetlo dana iznijeli njegov cjelovit pjesnički rad, koji je rađen na autentičan jezik štokavska-ikavica’, istaknula je dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek.

 

U ime čelništva Matice Hrvatske okupljene je pozdravio recenzent knjige prof. dr. sc. Stipe Botica, istaknuvši kako su djela fra Petra Kneževića nešto posebno za svehrvatsku kulturu i povijest u cjelini. Na kraju svog iznimno zanimljivog izlaganja prof. dr. sc Stipe Botica, govoreći o djelima fra Petra Kneževića kazao kao su ona ‘vizit karta u sinjskoj prošlosti, ali i poticaj za našu budućnost’.

Fra Mirko Marić osvrnuo se na život istaknutog fratra koji je zadužio Cetinsku krajinu, te istaknuo kako fra Petar zaslužuje spomenik i ulicu, ako ne i trg u svom Sinju.

‘Riječ je o velikom stvaratelju, autoru čuvenog Gospina plača, prve mise na hrvatskom jeziku te čak tri glazbena rukopisa koji se čuvaju u Sinju i na Visovcu. Zanimljivo je kako je fra Petar navedene rukopise pisao pred kraj svog života, nakon što mu je na Gospin zagovor vraćen već potpuno izgubljen vid’, kazao je između ostalog fra Mirko Marić.

U glazbenom dijelu nastupili su Marija i Bože Župić, a program je vodila Magdalena Šipić. Monografiju je tiskao Ogranak Matice hrvatske u Sinju u suradnji s Franjevačkom Provincijom Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu te Viteškim alkarskim društvom, a ista je znanstveni doprinos obilježavanju 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske.

 

Izvor: www.ferata.hr