Svake godine početkom mjeseca kolovoza s trajnim sjećanjem na slavnu bitku iz 1715. godine u Sinju se održavaju alkarske svečanosti.

Pod drevnim zidinama kamene tvrđave naši pradjedovi iskazali su veliko junaštvo, hrabrost, ljubav prema domovini i obranili slobodu, natopivši krvlju svaku stopu hrvatske zemlje.

Sinjska alka simbolizira jednu od najslavnijih pobjeda hrvatskih vitezova koje je krasilo rodoljublje, poštenje, čestitost i plemenitost.

Hrvatski čovjek iz cetinske doline bio je stoljećima izložen raznim agresijama i razaranjima te prisiljavan na borbu za goli život. Nikada nije posezao za tuđim, ali je toliko puta morao uzimati u ruke oružje da bi obranio svoje, svoj dom i domovinu. Uvijek uz vjeru i u vjeri koja se kroz stoljeća štuje i kroz lik Čudotvorne Gospe Sinjske, naše dobre Majke i zaštitnice.

image003

Ova Alka pred nama nije redovna. Ne održavamo je na stazi u Sinju gdje se ova viteška igra održava od svoga utemeljenja. Ovo je Svečana Sinjska alka u Vukovaru. Mi vitezovi Gospe Sinjske ovom Svečanom Sinjskom alkom došli smo još jednom odati počast herojskoj žrtvi branitelja Vukovara u najtežim trenucima Domovinskog rata kada je hrvatski narod istovremeno vodio dvije presudne bitke: oružanu u obrani od velikosrpske agresije i za međunarodno priznanje Republike Hrvatske. U obje te bitke branitelji Vukovara dali su neprocjenjivi obol. Izuzetno smo ponosni što su u bitci za obranu Vukovara sudjelovali brojni junaci rodom ili podrijetlom Sinjani i Cetinjani dajući za slobodu svoga naroda i domovine najviše što se može dati, svoje živote.

Svečana Sinjska alka u Vukovaru neka proteče sukladno vjeri i tradiciji naših pradjedova simbolizirajući sve hrvatske pobjede, poraze i patnje. Kako bi Svečana Sinjska alka u Vukovaru bila na ponos i diku žrtve branitelja Vukovara i svih branitelja Domovinskog rata, gradova Vukovara i Sinja kao i cijele Republike Hrvatske, pozivam na potporu sve sudionike ove jedinstvene priredbe, a sve pojedince pozivam na toleranciju, razumijevanje i zajedničko slavlje u veselju.

Radi odvijanja viteškog nadmetanja Svečane Sinjske alke u Vukovaru kojim odajemo počast žrtvi branitelja Vukovara, u duhu prastarih običaja i sjećanja na junaštvo naših pradjedova, neka se izvrši moja

ZAPOVID NA DAN SVEČANE SINJSKE ALKE U VUKOVARU

6. svibnja 2017. godine

1. U 6 sati neka pucaju mačkule i bude Vukovar podsjećajući ga na slavne dane kada njegovi branitelji nisu prezali dati najveću žrtvu u neravnopravnoj bitci sa srpskim agresorom osiguravajući tako ostalom dijelu Hrvatske vrijeme potrebno za pribavljanje oružja i uspješnu obranu. U to vrijeme Gradska glazba Sinj prolazit će ulicama Vukovara i prigodnom budnicom navijestiti veliko slavlje narodu vukovarskog kraja.

2. Moj ađutant alkar Frano Talaja sa svojim momkom u svečanim odorama, nošnji i opremi u okićenoj kočiji, u jutarnjim satima posjetit će predstavnike civilne, i crkvene vlasti u gradu Vukovaru te ih pozvati na Svečanu Sinjsku alku. Nakon toga će u moje i u ime Viteškog alkarskog društva položiti vijenac na središnji križ na ušću Vuke u Dunav za sve pale branitelje u obrani Vukovara i za sve pale domoljube u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske.

3. U župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova s početkom u 9 sati održat će se sveta misa s molitvom za uspješno održavanje i miran završetak Svečane Sinjske alke u Vukovaru, uz blagoslov alkara, alkarskih momaka i svih sudionika ovoga slavlja. Svečanu euharistiju uz koncelebraciju sinjskih i vukovarskih franjevaca predvodit će mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki. Misnom slavlju dužni su nazočiti svi sudionici alkarske povorke.

4. Poslije svete mise cijela alkarska povorka posjetit će Memorijalno groblje. U toj prigodi u čast žrtve branitelja Vukovara poklonit ćemo se sjenama poginulih branitelja te položiti vijenac i zapaliti svijeću uz središnji križ. Vijenci će se položiti i zapaliti svijeće i na grobove generala Blage Zadre, prvog zapovjednika obrane Vukovara i njegova bliskog suradnika Marka Babića, podrijetlom iz alkarskog kraja, posthumno proglašenog počasnim članom Viteškog alkarskog društva.

5. Skupina alkara i alkarskih momaka sudjelovat će pri polaganju vijenca zajedničke delegacije gradova Vukovara i Sinja, Viteškog alkarskog društva i braniteljskih udruga pred središnjim križem na ušću Vuke. Poslije toga ista skupina alkara i alkarskih momaka sudjelovat će pri polaganju vijenaca i paljenja svijeća zajedničkog izaslanstva gradova Sinja i Vukovara, VAD-a i braniteljskih udruga na mjestima pogibije branitelja Vukovara iz Sinja Ivice Poljaka Sokola i Andrije Alčića, počasnih članova Viteškog alkarskog društva.

6. U 13 sati alkari i alkarski momci u svečanim odorama i s naoružanjem krenut će na okupljanje kod alaj-čauša. Užurbanost i izgled alkara i alkarskih momaka pri prolasku hrvatskim Vukovarom neka oživi sjećanja na viteštvo i žrtvu vukovarskih branitelja iz 1991. godine i njihov doprinos odlučnom boju hrvatskog naroda za obranu slobode i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.

7. Alkari i alkarski momci okupit će se kod alaj-čauša na Adici do 14 sati. Nakon okupljanja alaj-čauš će izvršiti smotru alkara, a harambaša smotru alkarskih momaka. Po održanoj smotri momci se svrstavaju propisanim redom u četu momaka, a alkari u četu alkara te u dostojanstvenom poretku uz zvuke truba, bubnjeva, talambasa i glazbe kreću ulicama Vukovara do Dvorca Eltz gdje će stići do 15,10 sati.

8. U Dvorcu Eltz priredit ću Vojvodin prijem na kojega sam pozvao najviše goste i uzvanike. U Dvorcu će alkari i alkarski momci pozdraviti pokroviteljicu Svečane Sinjske alke u Vukovaru predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i druge visoke goste.

9. Alkarska povorka poći će iz Adice prema Dvorcu Eltz u 14,30 sati, a kretat će se kako slijedi: Ulicom 204. vukovarske brigade, Ulicom kardinala Alojzija Stepinca, Frankopanskom ulicom, Trgom kralja Tomislava, Zmajevom ulicom, Ulicom dr. Franje Tuđmana, Ulicom J.J. Strossmayera i Županijskom ulicom. Prolazeći dijelom Ulice J.J. Strossmayera preko mosta na Vuki sudionici svečane alkarske povorke pozdravljaju križ kao simbol žrtve branitelja Vukovara uobičajenim alkarskim pozdravom: momci okretanjem glave i pogledom na križ, alkari spuštenim kopljem i okretanjem glave s pogledom na križ, a vojvoda gledajući prema križu pozdravlja desnom rukom.

10. Uzvanike u Dvorcu Eltz primit ću od 15 sati.

11. Barjaktar s alkarskim barjakom i alkarskom pratnjom doći će u Dvorac Eltz do 14,45 sati.

12. Molim članove Časnog suda da do 14,45 sati dođu u Dvorac Eltz, radi dogovora.

13. Pred polazak na viteški megdan Svečane Sinjske alke u Vukovaru izvršit ću smotru opreme, oružja, odora i ukrasa svih sudionika Alke te provjeriti držanje dostojno žrtvi branitelja Vukovara iz 1991. godine i tradiciji potomaka branitelja Sinja iz 1715. godine. Nakon izvršene smotre sudionika u Alci svečana povorka formirat će se ovim redom:

– alkarski momci u dvoredu, između prva dva momka ide harambaša, a na kraju između dva posljednja momka ide zamjenik harambaše,
– bubnjari, trubači i Gradska glazba Sinj,
– barjaktar na konju s alkarskim barjakom u viteškoj desnici i alkari pratitelji s iskukanim sabljama,
– štitonoša, držeći štit uspravno na prsima između dvojice buzdovandžija,
– dva momka vodeći edeka, držeći dizgine s obje strane,
– ađutant vojvode na konju s isukanom sabljom,
– vojvoda na konju,
– četa alkara kopljanika na konjima u dva reda s uspravljenim kopljem u čvrstoj desnici, alaj-čauš jaše zadnji u povorci držeći koplje u junačkoj desnici.

14. Svečana alkarska povorka polazi iz Dvorca Eltz na stazu na kojoj ćemo održati Svečanu Sinjsku alku u Vukovaru postavljenu na dijelu Županijske ulice, iz smjera Bolnice do Dvorca Eltz. Povorka će se, po izlasku iz Dvorca Eltz, kretati: Ulicom Vladislava Ružičke, Ulicom kardinala Alojzija Stepinca, Hebrangovom ulicom do spoja sa Županijskom ulicom na vrhu trkališta, a što će najaviti plotun mačkula.

15. Na trkalište će alkarska povorka stići u 16,30 sati, doći će do dna trkališta kod Dvorca Eltz, tu se okrenuti i nastaviti do polovice trkališta gdje će se svečano postrojiti. Odmah potom odat ćemo počast Republici Hrvatskoj državnom himnom “Lijepa naša”. Prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu, svim poginulim i preminulim braniteljima Vukovara i svim poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata odat ćemo počast minutom šutnje. Ja ću potom održati prigodni govor na kraju kojega ću nadmetanje za slavodobitnika Svečane Sinjske alke u Vukovaru proglasiti otvorenim.

16. Slavodobitniku Svečane Sinjske alke u Vukovaru na koplje ću privezati plamenac hrvatske trobojnice, znamen pobjede.

17. Pokroviteljica Svečane Sinjske Alke u Vukovaru predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović osobno će, uz čestitke, uručiti darove slavodobitniku i njegovu momku.

18. Poslije predaje darova cijela alkarska povorka produžava k početku trkališta, kod Dvorca Eltz, gdje se okreće te istim redoslijedom i istim putem kojim je došla na vrhu trkališta skreće u Hebrangovu ulicu te nastavlja Ulicom kardinala Alojzija Stepinca iz koje ulazi u Ulicu Lavoslava Ružičke. U tom trenutku alkarska povorka ispraća alkarskog vojvodu s pratnjom u Dvorac Eltz poslije čega nastavlja Ulicom J.J.Strossmayera, Ulicom dr. Franje Tuđmana, Zmajevom ulicom, Trgom kralja Tomislava, Frankopanskom ulicom, Ulicom kardinala Alojzija Stepinca, Ulicom 204. vukovarske brigade do Adice gdje se svečana alkarska povorka rasprema i razilazi.

19. Plotuni mačkula neka odjekuju vukovarskim krajem u čast slavodobitnika Svečane Sinjske alke u Vukovaru. Ime pobjednika i ime njegova momka upisat će se u svečane alkarske dokumente, potomstvu na znanje.

Svim Vukovarcima i gostima pristiglim u grad u kojemu se Vuka ulijeva u Dunav, a Dunav kroz vizuru Vodotornja u zagrljaj prima nebo, želim ugodan boravak u Vukovaru u povodu ove Svečane Sinjske alke. Pozivam ih da posjete mnogobrojne kulturne i naročito memorijalne sadržaje vezane za veličanstvenu žrtvu branitelja ovoga grada. Pozivam da svi skupa, poput nas alkara, vitezona Gospe Sinjske, odajući počast žrtvi vukovarskih branitelja osvježimo naša sjećanja. Jer iako su rane još svježe, još peku kao da je nova sol na njima, možemo razgovarati o oprostu, ali zaboraviti ne smijemo ni mi niti naši potomci.

U Vukovaru, 3. svibnja 2017. godine

Mr. sc. Ante Vučić,
alkarski vojvoda

gospa-sinjska.hr/ferata.hr