Na blagdan Male Gospe, 8. rujna 2017., Sinjani su tradicionalno hodočastili u Ramu, mjesto odakle su - pod vodstvom fra Pavla Vučkovića - mnogi naši preci krenuli 1687. god. na „put bez sna“ prema Cetinskoj krajini i sa sobom ponijeli sliku Majke od Milosti, koja je danas poznata i štovana među Hrvatima diljem svijeta kao Čudotvorna Gospa Sinjska. Gotovo 200 hodočasnika uputilo se u rani jutarnji sat prema franjevačkom samostanu na Šćitu, a u autobusima su ih pratili fra Filip Budić, fra Josip Repeša i fra Šimun Markulin. Sinjani su se okupili odmah nakon dolaska, kako bi zajedno stupili pred samostan i crkvu, na vanjski prostor gdje je sve bilo spremno za euharistijsko slavlje. Barjaktari su nosili barjak Gospe Sinjske i dva hrvatska barjaka, a s njima su na čelu stupali svećenici. Ponosno su svi zajedno zapjevali himnu „O, Gospe Sinjska“, kako bi još jednom označili povijesnu povezanost Sinja i Rame te izrazili privrženost i ljubav prema nebeskoj Majci, na čiji blagdan rođenja toliki iz Cetinske krajine rado hodočaste na Šćit. Tradicija uzajamnih hodočašća živi među narodom već stoljećima, pa sudjelovanje na slavlju Velike Gospe u Sinju ili Male Gospe u Rami postaje dijelom svete povijesti, koja je obilježila život hrvatskoga naroda toga kraja.

hodocasce rama 2017 br 2

Središnjim euharistijskim slavljem u 11.00 sati predsjedao je mons. Pero Sudar, pomoćni biskup sarajevski. Koncelebrirao je fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik na Šćitu, svećenici iz Sinja te drugi svećenici pristigli iz cijele Hercegovine i Dalmacije. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor, a asistirali su bogoslovi bosanske franjevačke provincije.

Slavlje Male Gospe okupilo je preko 4 tisuće hodočasnika, među kojima su mnogi Ramci. Oni radosno slave svoju zaštitnicu i Dan Općine Prozor. Posebno je dojmljivo sudjelovati u narodnom veselju poslije mise, kada stari običaji bivaju još jednom oživljeni i predstavljeni mladim generacijama; ne samo kao kakav folklorni fenomen, već i kao živa obveza da se nastavi s tradicijom.

hodocasce rama 2017

Više fotografija i video na Facebook stranici "Gospa Sinjska" (mogu pregledavati i korisnici koji nemaju profil na ovoj društvenoj mreži) - KLIKNI.