Zajednica vjernika u Brnazama u nedjelju 12. studenoga 2017., proslavila je spomen sv. Nikole Tavelića zaštitnika crkve i mjesta. Slavlje je predvodio provincijal fra Joško Kodžoman uz koncelebraciju fra Antonia Mravka, župnog vikara u Brnazama. Slavlje je započelo procesijskim ophodom oko crkve.

Na početku propovijedi o. provincijal je posjetio vjernike na 1973. godinu kada je svetog Nikolu Tavelića papa Pavao VI. proglasio svetim: „Mnoštvo Hrvata iz domovine i dijaspore na kanonizaciji Tavelića u Rimu tada je posvjedočilo da u vjerničkom puku komunizam nije uspio zatrti nacionalni ni vjernički identitet.“ Govoreći o daru vjere, naglasio je: „Kao tada i danas lik sv. Nikole Tavelića želi u nama probuditi vjernički optimizam i pokazati da nam je vjera sigurnost.

Vjera izražava u sebi i potrebu. Potrebu pristupiti drugome i drugačijem od nas, potrebu govoriti o Kristu kao o jedinom i pravom Bogu, potrebu da pristupim bratu čovjeku u potrebi te mu pokažem kroz suosjećanje i samilost milosrdno lice Kristovo. Ova potreba koja je proizišla iz dara vjere dovela je svetog Nikolu i trojicu braće franjevaca pred kadiju da propovijedaju Krista, a ne vjerski fanatizam“, naglasio je o. provincijal. Govoreći o našem vremenu naglasio je potrebu vjerničke samokritičnosti: „Kao vjernici pozvani smo ispitati svoje vjerničke stavove, biti samokritičniji. Nedostatak samokritičnosti uspavljuje vjernički zanos i potrebu svjedočenja vjere u javnom prostoru“ zaključio je provincijal fra Joško Kodžoman.

Slavlje su uveličali članovi mješovitog i dječjeg zbora iz Brnaza pod ravnanjem Jelene Mihaljević. Sve Brnažane na kraju mise pozdravio je župni vikar fra Antonio Mravak te zahvalio svima koji su sudjelovali u proslavi Tavelićeva. 

FOTOGRAFIJE (KLIKNI)