Zajednice vjernika Sv. Nikole Tavelića iz Brnaza i Sv. Ivana apostola iz Glavica, hodočastile su u subotu 7. travnja 2018. u Zadar u Svetište sv. Šime Bogoprimca, zaštitnika grada Zadra i zadarske nadbiskupije. Na hodočašću je sudjelovalo više od 150 vjernika, a voditelji su bili župni vikari fra Lukica Vojković i fra Antonio Mravak.

Prema predaji, tijelo svetog Šimuna je u prvim stoljećima preneseno iz Palestine u Carigrad i ondje je bilo stoljećima, a onda ga je jedan križar, vjerojatno mletački vitez, početkom 13. st., po povratku u svoj grad povezao na lađi. Međutim, dok je plovio u blizini Zadra, nastala je velika oluja, a lađa se oštetila, tako da je morao ostati u Zadru, a dok se lađa popravljala on se razbolio i umro. Tako je stjecajem okolnosti tijelo ostalo u Zadru i oko njega se razvilo bogato štovanje. 

Dolaskom u Svetište sv. Šime, vjernike je dočeka vlč. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i upravitelj Svetišta. Hodočasnicima je izrazio dobrodošlicu i upoznao s poviješću crkve i štovanja sv. Šime. Euharistijsko slavlje za hodočasnike predvodio je župni vikar fra Antonio Mravak uz koncelebraciju fra Lukice Vojkovića, a preko mise su pjevali članovi pjevačkog zbora Sv. Nikola Tavelić iz Brnaza. Po završetku euharistijskog slavlja vlč. Lenkić je otvorio hodočasnicima na štovanje zlatno-srebrenu škrinju u kojoj se nalazi svečevo numificirano tijelo.

Hodočasnici su posjetili i prostor Stalne izložbe crkvene umjetnosti „Zlato i srebro Zadra“ koji se nalazi u sklopu benediktinskog samostana Sv. Marije kao i druge povijesne znamenitosti grada Zadra. U poslijepodnevnim satima organiziran je obilazak grada Nina, najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada, prve prijestolnice hrvatskih kraljeva iz 9. stoljeća.

VIŠE FOTOGRAFIJA - KLIKNI