U subotu 31. svibnja 2014. imali smo jednodnevni godišnji izlet dječjeg pjevačkog zbora Župe i Svetišta Gospe Sinjske. Na izlet smo krenuli u mjesta koja su nam tako blizu, a istovremeno tako daleko jer se teško zaustavljamo u njima. Posjetili smo Čavoglave, Otavice, Unešić, Kaštela i Solin.

 Osvanulo je svježe subotnje jutro, prekrasan dan za izlet. U 8.15 sati župnik fra Ante Bilokapić, voditelj zbora fra Jure i s. Jelena Mijić te pomoćno osoblje gđa. Ankica Poljak, srednjoškolke Žana Barać i Ines Kuduz poveli su stotinjak djece na izlet.

Prva „postaja“ bile su Čavoglave. Dočekali su nas župnik fra Ilija Mikulić i poznati hrvatski pjevač, rođen u Čavoglavama Marko Perković Tomphson. Koliko su željno iščekivali susret s Markom – Tomphsonom – djeca su pokazala spontanom pjesmom, a zatim su nastavili zajedno s Markom pjevati crkvene i njegove popularne pjesme. (Crkva u Čavoglavama još nije blagoslovljena, još je u izgradnji.) Inače, nova crkva je zavjetni dar M. P. Tomphsona rodnim Čavoglavama. Marko je svima podijelio svoj autogram i tko je želio s njim se slikao. S nama u društvu zadržao se je preko sat vremena. Nemoguće je opisati oduševljenje djece zbog toga susreta.

Od srca hvala župniku fra Iliji i dragom nam Marku - Tomphsonu što su odvojili vrijeme za nas i obradovali nas svojim srdačnim prijemom.

Slijedeće odredište bile su Otavice i Mauzolej glasovitog kipara Ivana Meštrovića i njegove uže rodbine.

Odatle smo krenuli preko Drniša i Žitnića prema centru Dalmatinske zagore u Unešić u kojem nas je srdačno pozdravio i zaželio dobrodošlicu župnik župe Sv. Jure u Unešiću fra Luka Delić. U crkvi sv. Jure župnik nam je protumačio povijest župe i crkve. Nakon toga naši mladi zboraši ispjevali su niz pjesama. Zatim smo u hladovini stoljetnih koštela oko župske kuće ručali. Nakon ručka zahvalili smo fra Luki na lijepom i srdačnom prijemu, a on nas je ispratio i zaželio nam sretan put prema našoj slijedećoj postaji Plano kod Trogira. Nakon kratkog zadržavanja u Planom zbog tehničkih razloga nismo se svraćali u Trogir već smo produžili u Kaštel Sućurac – u „šoping“. Iz Kaštel Sućurca proslijedili smo u Manastirine te razgledali starokršćanski grobišni kompleks (Manastirine), Tusculum i grob don Frane Bulića. Odatle smo se spustili u centar Solina do crkve Male Gospe (Gospe od Otoka). Razgledali smo crkvu i prekrasnu ogromnu zelenu površinu te se prisjetili da je na tom mjestu samo prije nekoliko godina pred mnoštvom okupljenih mladih vjernika govorio pokojni Papa Ivan Pavao II., koji je nedavno proglašen svetim. Puni dojmova iz Solina krenuli smo natrag u Sinj svojim kućama. Ovim putem zahvaljujemo župniku fra Ani koji nam je omogućio ovaj izlet. (A.P.)

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://gospa-sinjska.hr/images/galerija/