Na blagdan Male Gospe sinjski župljani tradicionalno hodočaste u Ramu. Preko 300 hodočasnika uputilo se u ranim jutarnjim satima prema franjevačkom samostanu na Šćitu, što autobusima, što osobnim automobilima, a pratili su ih fra Petar Klapež, fra Filip Budić, fra Stipe Buljan, fra Josip Jurić Šolto i fra Ante Davor Landikušić.

Praćeni pljeskom već pristiglih vjernika, došli su pred vanjski oltar s Gospinom zastavom i hrvatskim barjacima, pjevajući himnu “O Gospe Sinjska”. Središnjim euharistijskim slavljem u 11.00 sati predsjedao je fra Petar Klapež, Sinjski gvardijan. Koncelebrirao je fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik na Šćitu, svećenici iz Sinja te drugi svećenici pristigli iz cijele Hercegovine i Dalmacije. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor, a asistirali su bogoslovi i sjemeništarci bosanske franjevačke provincije.

U svojoj propovijedi fra Petar Klapež je govorio o trajnoj poveznici hrvatskog naroda, ramskogog kraja i Cetinske krajine, govorio je o Rami, mjestu odakle su pod vodstvom fra Pavla Vučkovića 1687. godine mnogi krenuli na ‘put bez sna’ prema Cetinskoj krajini i sa sobom ponijeli sliku Majke od Milosti, koja je danas poznata i štovana među Hrvatima diljem svijeta kao Čudotvorna Gospa Sinjska.

Stoga međusobna tradicija hodočašća u Sinj za Veliku Gospu i Ramuza Malu Gospu živi među našim narodom već stoljećim što postaje dijelom svete povijesti, koja je obilježila život hrvatskoga naroda ovih krajeva.

FOTOGRAFIJE - KLIKNI