U dvorištu samostana Čudotvorne Gospe Sinjske održan je 1. kolovoza 2019. Festival marijansko – duhovne klapske pjesme ‘Klape Gospi Sinjskoj’ na kojoj je nastupilo 13 klapa: Salona, Sorelo, Arka, Vidulice, Štorija, Kalelarga, Skradinke, Praska, Munita, Kaše, Amfora, Vinčace i Contra.

Najveći broj glasova publike te najvišom ocjenom stručnog suda osvojila je  klapa Praska iz Podstrane autora Duška Tambače ‘Sveta slika’, a nagrađeni su zlatnim kipićem Gospe Sinjske.

Drugo mjesto i srebrni Gospin kip dobio je Živko Ključe za skladbu ‘Ave Maria’ u izvedbi klape Vinčace iz Novog Vinodolskog, dok je brončani kip po ocjeni stručnog suda pripao Krešimiru Magdiću za skladbu ‘Gospi od milosrđa’ koju je izvela ženska klapa Amfora iz Dubrovnika.

Ove godine stručni ocjenjivački sud nagradio je i tri najbolje klapske izvedbe tako da su nagrade dobile i klapa Munita iz Zadra, Contra iz Splita, a najbolju klapsku izvedbu imala je klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog.

Festival je otvorio gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo, a publiku su pozdravili provincijal fra Marko Mrše, dožupan Luka Brčić i gradonačelnica Kristina Križanac.

Na Festivalu je predstavljena i notna edicija ‘Od zvijezda sjajnija’. Riječ je o prvoj publikaciji te vrste u izdanju Udruge Klape Gospi Sinjskoj, koja sadrži 37 nagrađenih skladbi izvedenih na Festivalu marijansko-duhovne klapske pjesme Klape Gospi Sinjskoj u razdoblju od 2008. do 2018. godine.

Festival i ove godine ima humanitarnu notu, pa će dio prihoda biti doniran Fondu Gospe Sinjske koji pomaže studente slabijeg materijalnog stanja.

GALERIJA - KLIKNI