U ponedjeljak, 12. kolovoza 2019., u jedno od najvećih marijanskih svetišta hrvatskog naroda hodočastili su vjernici iz Čitluka i Jasenskog, filijalnih zajednica Župe Gospe Sinjske. Već u ranim jutarnjim satima ulicama alkarskog grada čula se pjesma hodočasnika koji su s molitvom na usnama pješačili nekoliko sati prema Svetištu Gospe Sinjske. Svi hodočasnici, među koji su mnoge obitelji, u svojim srcima nose samo jednu želju - susresti Boga i osjetiti majčinsku blizinu nebeske Djevice.


I sedmoga dana "Devetnice" svečani zvuci zvona pozvali su hodočasnike da u procesiji krenu iz samostanskog dvorišta prema crkvi Gospe Sinjske.
U crkvu je stiglo oko 300 hodočasnika, a euharistijsko slavlje je započelo u 7 sati.

Predsjedao je fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Koncelebrirali su: fra Perica Maslać, župnik, fra Frano Čugura, fra Ivan Čugura, fra Ante Grčić, fra Stjepan Matić i fra Stipe Šušnjara.

Asistirali su franjevački bogoslovi i ministranti, a liturgijskim pjevanjem animirao je zbor iz Čitluka/Jasenskog.
Fra Domagoj je u propovijedi govorio o značenju crkve kao hrama Gospodnjeg, o Mariji koja nas svake godine okuplja oko Gospodina.

Istakao je da se i mi, dolazeći u Hram Gospodnji i želeći zahvaliti Gospi, sami obnavljamo i na taj način prepoznajemo poruku koju nam Bog daje.
Na kraju se hodočasnicima obratio fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj Svetišta, a "Posvetnu molitvu" predvodio je fra Perica.

Istoga dana u Svetište Gospe Sinjske hodočastilo je oko 500 hodočasnika iz nekoliko župa Splitsko-makarske nadbiskupije. To su župe: sv. Ante Padovanskog - Ugljane, sv. Karla Boromejskog - Okrug, sv. Roka - Jesenice, Male Gospe - Bitelić, sv. Ivana Krstitelja - Zasiok. Mnogi su se hodočasnici po dolasku u Svetište ispovijedili u samostanskom klaustru, u kojem oci franjevci ispovijedaju već od ranih jutarnjih sati.

Hodočasnici su preko razglasa zamoljeni da dođu u samostansko dvorište, kako bi se formirala procesija. Zvuci zvona i orgulja označili su da je procesija sa samostanskog dvorišta krenula prema crkvi.

Euharistijsko slavlje započelo je u 9 sati, a predsjedao je fra Domagoj Runje. Koncelebrirali su: fra Nedjeljko Tabak, župnik Ugljana, don Josip Bečić, župnik Bitelića i Zasioka, don Toni Šinković, župnik Jesenica.

Na kraju euharistijskog slavlja hodočasnike je pozdravio fra Perica Maslać, župnik Župe Gospe Sinjske. Izrazio je veliku radost što rijeke hodočasnika iz dana u dan pristižu u sinjsko svetište. "Posvetnu molitvu" vjernika i župa Čudotvornoj Gospi Sinjskoj predvodio je fra Nedjeljko.

.

GALERIJA (ČITLUK I JASENSKO) - KLIKNI

GALERIJA (UGLJANE,OKRUG, JASENICE...) - KLIKNI