Dekanatski sastanak svećenika Cetinskog dekanata održan je u srijedu, 13. studenog 2019., u Župi sv. Mihovila u Trilju pod predsjedanjem dekana don Stipe Ljubasa.

Dekanatski 1

Susret svećenika ovog dekanata započeo je euharistijskim slavljem u crkvi Sv. Mihovila koje je predvodio don Stipe Ljubas, a nastavljen je radnim sastankom u župnoj dvorani. Sastanku je prisustvovao i mons. Ante Jozić koji je zahvalio svećenicima i njihovim župnim zajednica na upućenim molitvama Bogu za njegovo ozdravljene.

Dekanatski 5

Na početku radnog dijela sastanka dekan Ljubas pozdravio je nove članove Cetinskog dekanata, a potom su uslijedila izlaganja.Fra Antonio Mravak, župni vikar u Župi Gospe Sinjske predstavio je rad 8. Pastoralno-katehetskog kolokviju za svećenike koji se održao u Zagrebu od 26. – 27. veljače 2019. Tema kolokvija je bila posvećena sakramentu pomirenja ili ispovijedi u župnoj zajednici. Don Tomislav Topčić, župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Košutama, održao je predavanje na temu važnosti pastoralne skrbi za bolesne i umiruće. Kao dugogodišnji bolnički kapelan svoje izlaganje potkrijepio je bogatim iskustvima iz susreta s bolesnima i umirućima u splitskoj bolnici Firule.

Dekanatski 4

U nastavku dekanatskog sastanka uslijedio je izbor članova za Prezbitersko vijeće Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon provedenih izbora za člana Prezbiterskog vijeća Nadbiskupije iz Cetinskog dekanata predložen je fra Perica Maslać, župnik Župe Gospe Sinjske a za njegova zamjenika predložen je don Tomislav Topčić, župnik Župe Košute.

Cetinski dekanat je teritorijalno-pastoralna jedinica u sastavu Splitsko-makarske nadbiskupije i metropolije. Osnovan je 1834. godine, a ime je dobio po rijeci Cetini po kojoj ime nosi i Cetinska krajina na području koje se nalazi najveći dio župa ovog dekanata. Sjedište dekanata je Župa sv. Mihovila u Trilju. Danas dekanat ima 23 župe: Bajagić, Bitelić, Budimir, Čaporice, Gala-Gljev, Grab, Hrvace, Košute, Otok, Potravlje, Ruda, Sinj, Strizirep, Tijarica, Trilj, Turjaci, Ugljane, Vojnić-Gardun, Voštane-Rože, Vrlika, Vrpolje-Čačvina, Zasiok i Zelovo.