U organizaciji udruge Cjeloviti život, uz potporu grada Sinja i suradnju Svetišta i Župe Gospe Sinjske, održan je u Sinju 5. Dječji tjedan pod nazivom: „Dani radosti i mira.“ U subotu, 6. prosinca 2014., u Dvorani Gospe Sinjske, 5. Dječji tjedan otvorio je gvardijan fra Petar Klapež.

Od 6. do 13. prosinca, na različitim mjestima u Sinju, za djecu su organizirane predstave na kojima su sudjelovali Dječji vrtići, Kazalište lutaka i predstavnici "Z produkcije" iz Splita. U suradnji s gosp. Mojmirom Čačijom upriličena je Večer dječjih klapa nazvana „Raspjevani vjenčić“ na kojoj su nastupile dječje klape iz Zadra, Omiša i Splita. Svoju večer imao je i Dječji zbor iz Župe Gala-Gljev. U prostorima Gradske knjižnice organizirana je pričaonica bajki za djecu, a Gradski muzej organizirao je za djecu prigodne radionice. U sklopu Tjedna za djecu održana je i parlaonica za mlade o problemu alkoholizma i kasnih izlazaka među maloljetnicima na kojoj su uz udruge mladih s područja grada Sinja sudjelovali i članovi Frame Župe Gospe Sinjske. 5. Dječji tjedan završio je na spomendan sv. Lucije, 13. prosinca, podjelom slatkiša za djecu i otvorenjem izložbe božićnih jaslica u samostanskom klaustru. Jaslice su izradili Dječji vrtići, djeca iz Centra Juraj Bonaci iz Sinja, djeca iz Centra za rehabilitaciju fra Ante Sekelez iz Vrlike, članovi terapeutske zajednice Cenacollo s Ugljana, ministranti i članovi Frame Gospe Sinjske.

  • image001
  • image002
  • image003
  • image004
     

 

Riječ zahvale  predsjednica udruge „Cjelovit život“ Tanja Kodžoman-Križanac

Prošli tjedan je u organizaciji udruge „Cjelovit  život“ održan 5. Dječji  tjedan. Vezano za taj  prvi jubilej, a i sadržajno bogat i dorađen zaslužuje dodatnu  pažnju jer je ujedno i jedino takvo događanje u cijelosti posvećeno djeci i mladima u ove predblagdanske dane.

Ove godine smo imali dvije prigodne kazališne predstave, veselog ali i poučnog i odgojnog  sadržaja u izvođenju „Z Produkcije“  iz Splita te Kazališta lutaka Split. Posebno zahvaljujemo osoblju gradskih dječjih vrtića koji su animirali djecu i prikazali predstavu vrtića “Bili cvitak“ i aktivno sudjelovali u realizaciji Dječjeg tjedna.  Večer dječjih klapa nazvanu „Raspjevani vjenčić“  izazvala je pozornost bogatstvom nota i dječjih  uvježbanih glasova. Ugostili smo dječje klape iz Zadra, Omiša i Splita. Zahvaljujem na suradnji g. Mojimiru Čačiji  koji je omogućio dolazak klapa  a i sam doprinio ljepoti večeri uključujući u program klapu Sinj i klapu Hrvace. Ova večer je bila motiv da i Sinj u budućnosti možda dobije svoju dječju klapu. Zahvaljujem dr. Sanji  Čikara Martinović  što je organizirala parlaonicu za mlade vezanu za problematiku života adolescenata, te svim gostima večeri: SUK, SKUP, UPSUS, Frama, g. Snježanka Jadrijević, g. Žigo Ante. Istaknuto je koliko je važno razgovarati s mladima i javno čuti njihov stav, ali i nove teme o kojima žele otvoreno razgovarati. Također  zahvaljujemo gospođi Aniti Librenjak i g. Danijeli Petričević Banović na osmišljenoj radionici u Gradskom muzeju Sinj. Ono što djeca posebno vole to su bajke, pa od srca zahvaljujemo g. Niveski Juraga koja je vodila pričaonicu  bajki u Gradskoj knjižnici, kao i osoblju Gradske knjižnice Sinj na susretljivosti. Bilo bi dobro i kroz ostali dio godine na ovaj način okupljati djecu da se na taj način zbliže s knjigom i čitanjem kao navikom. Po peti put OŠ Ivana Mažuranića – Han, aktivno sudjeluje u danima Dječjeg tjedna. Osjećam posebnu obavezu i zadovoljstvo spomenuti rad pun ljubavi i entuzijazma g. Edite Poljak koja svake godine radi s djecom te škole, prekrasne  igrokaze pune dobrih i poučnih poruka, te tako  dodatno educira i odgaja mlade izvan radnog vremena  i potpuno volonterski. To može biti dobar primjer mnogima kako se živi svoja profesija, svoj poziv. Također zahvaljujemo g. Katici Žmire, djelatnici iste škole koja već nekoliko godina također uspješno  priprema djecu za nastup na Dječjem tjednu. Ovom prilikom zahvaljujem njihovom ravnatelju  g. Tomi Budimiru i svim drugim  djelatnicima  OŠ Ivana Mažuranića koji se zajedničkim radom i potporom svake godine predstave u najboljem svjetlu i na taj način pokazuju koliko je važno i lijepo raditi  predano svoj posao. Svoj prvi javni nastup u Sinju imao je Dječji pjevački zbor župe Gala pod vodstvom g. Anđele Vrdoljak i u instrumentalnoj pratnji Andrije Vrdoljaka. Bio je to odličan i osmišljen nastup djece i voditeljice.

Naravno, zahvaljujemo roditeljima, bakama, djedovima i svima onima koji su iz dana u dan  dovodili  djecu  na sva događanja. Zahvaljujem g, I. Ćoso i g. M. Tadić za usluge razglasa, te donatorima g. Jakovu Lovriću i restoranu Pinjur,  te  susretljivosti osoblja konobe „Ispod  ure“.

Posebno zahvaljujemo Gradu i  gradonačelniku g. Ivici Glavanu, Dječji tjedan se održava uz potporu grada Sinja. Zahvaljujemo Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske i gvardijanu fra Petru Klapežu na suradnji i razumijevanju za  važnost održavanja Dječjeg tjedna.

Hvala HIT radiju na svakodnevnom praćenju našeg programa.

I na kraju, veliko HVALA , svim članovima udruge koji su s puno volje i odricanja svakodnevno bili nositelji  ovog lijepog godišnjeg događanja.