gospa1Poslušajte, predraga braćo i sestre, pohvale u čast blažene Djevice Marije, Majke Božje, Čudotvorne Gospe Sinjske.

Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske jedno je od najvećih Marijinih svetišta u Hrvatskoj. – Slika Majke Božje od milosti štovala se najprije u Rami u Bosni. – Iz Rame su je franjevci, bježeći godine 1687. ponijeli sa sobom. – Na bijegu su se kratko zadržali u Dugopolju, Klisu i Splitu dok se konačno ne nastaniše u Sinju gdje je danas crkvica sv. Franje. – Godine 1699. bili su postavljeni temelji novoj crkvi pod Kamičkom na mjestu gdje je ona i danas. – Međutim, jedva je bila pokrivena kad eto nove kušnje.

Koncem srpnja 1715. godine provalila je iz Bosne velika turska vojska u Cetinsku krajinu. – Dana 8. kolovoza započeo je juriš na Sinj. – Branitelji su se sklonili u tvrđavu a među njima je bila čudotvorna Prilika Majke Božje. – Cijela je Cetinska Krajina opljačkana izgorjela je crkva sv. Franje a i nova crkva i samostan pod Kamičkom. Dok branitelji junački odbijaju navale redovnici, starci, žene i djeca s plačem i suzama mole pred Marijinom slikom. – I Marija je pomogla. – Ona je dala borcima takvu snagu «da se viteški braniše i obraniše».

Za vrijeme posljednjeg juriša 14. kolovoza – na današnji dan – među neprijateljima nasta pobuna, zbrka i strah. Pod Sinjem su ostavili 10.000 mrtvih i mnogo ratnog materijala. – Cijeli je kršćanski narod bio uvjeren da je Sinju pomogla Majka Božja. – Muslimani su poslije pričali da su za vrijeme opsade svaku noć gledali kako na zidinama Grada hoda žena u velikoj svijetlosti. – Te su se Žene strašili i zato pobjegli.

Sami su branitelji Sinja pripisivali pobjedu Majci Božjoj. – Oni su iz zahvalnosti skupili među sobom 80 cekina i dali napraviti zlatnu krunu kojom je splitski nadbiskup Kupili okrunio svetu Sliku. – U spomen na tu slavnu pobjedu igra se u Sinju viteška igra «Alka».

Kad je nakon slavne pobjede nastupilo veće razdoblje mira franjevci su ponovno pokrili i uredili novu crkvu u koju smjestiše Marijinu Sliku godine 1721. – Sveta slika nakićena zavjetnim, darovima postavljena je u srebrni okvir polovicom osamnaestoga stoljeća. – Mramorni oltar, na kojem se nalazi okvir sa slikom zavjetni poklon Sinjana Majci Božjoj za pomoć protiv kuge dovršen je godine 1795.

Gospa Sinjska je u mnogim nevoljama pritekla u pomoć hrvatskom narodu posebno u pogibelji od kuge, suše i potresa. – Velik je broj onih kojima je Gospa Sinjska isprosila zdravlje duše i tijela. – Zato se oko oltara Majke Božje u Sinju okupljaju mnogi vjernici iz cijele Dalmacije, Bosne i Hercegovine, iz svih naših krajeva.

I mi večeras, u predvečerje velikog blagdana zahvalimo svojoj nebeskoj Zaštitnici Gospi Sinjskoj na svim milostima što nam ih je ona isprosila. – Molimo je neka primi izraze naše trajne odanosti i ljubavi neka nas uvijek prati dokazima svoje posebne majčinske zaštite.

Gospe Sinjska, pomozi nam, Gospe Sinjska usliši nas, Gospe Sinjska, hvala Ti na svemu!