Fra Ivan Marković u spomen knjizi Sinj i njegovo slavlje iz 1887. piše kako su fratri i narod kad su sagradili crkvu i samostan iz Splita prešli u Sinj 1696. god., nisu odmah ponijeli Gospinu sliku jer su htjeli pripremiti crkvu i samostan te potom donijeti Gospinu sliku.

1-opt

U Splitu su ostavili fra Antuna Pletikosića kojemu su naložili da za nekoliko dana donese Gospinu sliku u Sinj. Bogoljubni redovnik je izvršio nalog. Noću je kradomice uzeo Gospinu sliku iz kuće gdje se čuvala i bosonog krenuo prema Sinju.

2-opt

Osvanuo je u Radošiću i odatle javio fratrima da je stigao. Fratri su iz Sinja s mnoštvom vjernika u procesiji pjevajući stigli do Gospine slike, uzeli je i s veseljem, duhovnim pjesmama i štovanjem donijeli je i stavili u oltar. Od tada se kult Sinjske Gospe snažno počeo širiti na sve strane.

3-opt

I ove 2021. godine, 9. kolovoza vjerni puk Radošića je u dvije procesije pod dva barijaka, Gospinim i Sv. Križa, moleći krunicu i pjevajući marijanske pjesme došli do Gospine slike, ispovjedili se i slavili svetu misu kojom je predsjedao don Jakoslav Banić, propovjednik u devetnici.

4-opt

U koncelebraciji je bio don Augustin Radović, svećenik rodom iz Radošića i fra Perica Maslać, župnik. Na kraju slavlja izmolili smo posvetnu molitvu Gospi Sinjskoj da nas naša dobra Majka unaprijed štiti i pomaže na našim živtnim putovima.


 

Istoga dana u Svetište Gospe Sinjske hodočastili su vjernici iz Župe sv. Nikole – Bajagić.

5-opt

Mnogi su se hodočasnici po dolasku u sinjsko svetište ispovijedili i zapisali misne nakane za svoje najmilije i pokojne. Vjernici su se okupili u samostanskom dvorištu gdje je slavljena sveta misa koja je započela u 9 sati.

6-opt

 

Misnim je slavljem predsjedao don Jakoslav Banić. Koncelebrirali su fra Nikica Ajdučić, fra Antonio Mravak i fra Ivan Dotur, župnik Bajagića. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor, pod ravnanjem s. Vjere Gulić.

7-opt


Na kraju euharistijskoga slavlja hodočasnike iz Bajagića, Obrovca i Čačijinog Doca pozdravio je fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj svetišta. Zahvalio je svim hodočasnicima, a posebno župnom zboru, zaželjevši svima blagoslovljen nastavak dana. Prije otpusnog blagoslova, fra Ivan je predvodio Posvetnu molitvu Čudotvornoj Gospi Sinjskoj.