Svoju vjernost i pobožnost prema Gospi Sinjskoj pokazali su još jednom i vjernici filijalne zajednice Lučane koji su u utorak, 10. kolovoza 2021. hodočastili svojoj majci. Nakon što su pristupili sakramentu pomirenja slavili su i zavjetnu misu u 7 sati kojom je predsjedao don Jakoslav Banić, župnik Dubrave i Sitnog Donjeg.

1-opt 1

U homiliji don Jakoslav je potaknuo vjernike da budu oni koji će se razdavati iz ljubavi prema drugima poput sv. Lovre koji je dao svoj život iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Primjer života sv. Lovre trebao bi i nas potaknuti da slijedimo Krista, da sačuvamo ovaj život za život vječni, potaknuo je hodočasnike propovjednik.

2-opt 1

U koncelebraciji je bio fra Marko Đerek, župni vikar za Lučane, koji je na kraju slavlja izmolio Posvetnu molitvu Gospi Sinjskoj.

3-opt 1


U drugom izdanju knjige Gospa Sinjska fra Ivana Markovića zapisana je i milost koju je isprosio Ozidžija Stjepan pok. Ante iz Turjaka. Godine 1911. u travnju razbolio mu se sinčić Ilija od strašne ognjice.

4-opt 1

Za sedam dana i noći takav da je drhat hvatao, da mu je otac morao držati bolesne udove: lijevu ruku i glavu. Ruka mu je bila ukočena od lakta i zgrčena prema glavi. Dođe liječnik pok. Dr. Masovčić, ali ne nađe lijeka. Bijedni otac zavapi k Mariji: „Gospe Sinjska, ti mi ga ozdravi!“ U taj čas ustavi se drhtanje ruke i glave, a zgrčena ruka ispruži se. „Ovo čudo u jedan čas učinjeno,“ reče Stjepa, „kad počnem pripovjedati, srce mi protrne i bez gorkih suza ne mogu ga iskazati.“

5-opt 1


S istom vjerom i pouzdanjem u pomoć Majke od Milosti i ove godine u utorak, 10. kolovoza 2021., Svetište Gospe Sinjske pohodili su hodočasnici iz Župe sv. Ante – Turjaci, predvođeni svojim župnikom fra Lukicom Vojkovićem.

6-opt 1


Misnim slavljem u 9 sati predsjedao je don Jakoslav Banić, a koncelebrirala su svećenici rodom iz župe Turjaci.