Središnjim euharistijskim slavljem na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u nedjelju 15. kolovoza 2021. u Svetištu Gospe Sinjske predsjedao je mons. Marin Barišić, splitsko – makarski nadbiskup metropolit. U koncelebraciji su bili: grkokatolički biskup mons. Milan Stipić, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše, gvardijan fra Ante Čovo, župnik fra Perica Maslać, dekan don Stipe Ljubas, župni vikar fra Toni Šimunovič, biskupov tajnik don Nikola Šakić i don Jure Zečević.

1-opt 4

Najveće sinjsko slavlje okupilo je desetke tisuća hodočasnika iz Dalmacije i cijele Hrvatske te susjedne Bosne i Hercegovine, koji su u svetište Gospe Sinjske pristizali već od ranih jutarnjih sati. Kao i svake godine, ispovijedanje na svetkovinu Velike Gospe započinje od 3 sata. Po slavlju sakramenta pokore vjernici u potpunosti mogu sudjelovati na euharistijskom slavlju. U Svetištu je 15. kolovoza prema rasporedu bilo 14 svetih misa, koje su se slavile u samostanskom dvorištu. Prva misa je bila na rasporedu u 4 sata. Na Gradu, mjestu gdje se dogodila čudesna pobjeda malobrojne sinjske čete nad nadmoćnom osmanlijskom vojskom, euharistijsko je slavlje bilo u 7 sati.

2-opt 4

Ove godine nije bilo tradicionalne procesije ulicama grada Sinja sa slikom Gospe Sinjske pa je središnje slavlje započelo kraćom procesijom iz sakristije do dvorišnog mjesta za misno slavlje. Gospina se slika iznijela na dvorište u 3 sata ujutro na štovanje vjernom puku. Liturgijsko pjevanje je animirao mješoviti župni zbor, a u asistenciji su bili bogoslovi.

3-opt 4

 

Nadbiskup Barišić na početku propovijedi srdačno je pozdravio oce franjevce, čuvare Svetišta Gospe Sinjske. Istakao je da Marijin pohod Elizabeti i Zahariji, osobama iz kruga poznanika ili rodbine, govori o dobrom odgoju male Marije. Ona, sama, bez poziva, prepoznaje potrebu biti blizu u radostima i poteškoćama osobama starije životne dobi. Naravni roditeljski i kućni odgoj djevojke Marije obogaćen je i nadnaravnim darom koji je čini da i sama obdarena – ,puna milosti, – bude dar drugima. Ljudska gesta zemaljskog pohoda rađa radost i u Elizabeti i u Mariji. Radost je to koja već ovdje na zemlji uzdiže i do Neba – do Boga.Cijelu propovijed možete pročitati na ovoj poveznici - klikni.

4-opt 4

Na kraju misnog slavlja hodočasnicima se obratio gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo, zahvalivši svima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi svetkovine. Gvardijan je podsjetio na nazočnost župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, domaćina gradonačelnika Sinja Mire Bulja i lokalnih dužnosnik iz Dalmatinske  zagore te zazvao Majku od milosti da im izmoli da vole svoju zemlju i da budu pobjednici pravde i dobra nad nepravdom i zlom. Slavlje je završilo nadbiskupovim blagoslovom i himnom „Lijepa naša“.

5-opt 4

U organizaciji Zaklade Vigilare i franjevaca iz Svetišta nakon mise podijeljeno je vjernicima 4000 bijelih blagoslovljenih ruža ispred slike Gospe Sinjske. Plod je to javne kampanje pod nazivom „Tvoja ruža za Gospu“ koju je Zaklada Vigilare pokrenula i tako omogućila da četiri tisuće hrvatskih vjernika Gospi u Sinju podare ružu i pošalju molitvene nakane za koje je slavljena sveta misa u 8 sati

6-opt 4