Premijer Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković u četvrtak 30. lipnja 2016., posjetio je Sinj i Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske. Uz predsjednika Vlade u posjetu Svetištu sudjelovao i potpredsjednik Vlade Bože Petrov, dogradonačelnik Grada Sinja Zlatko Ugrin i saborski zastupnik Miro Bulj. U Svetištu premijera Oreškovića i ostale goste primio je gvardijan fra Petar Klapež.

Gvardijan fra Petar Klapež upoznao je premijera s poviješću dolaska franjevaca i naroda s Gospinom slikom iz Rame 1687. godine kao i 300. obljetnicom čudesne pobijede nad Osmanlijama uz zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske koja se dogodila 1715. a svečano proslavljena 2015. godine. Premijer je upoznat i s pastoralnim djelovanjem franjevaca sinjskog samostana u Sinju i Cetinskoj krajini te doprinosima na području kulture, očuvanja nacionalnog identiteta, a posebno na području prosvjete kroz rad Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, prve škole s nastavnim hrvatskim jezikom u Dalmaciji. Tom je prilikom gvardijan istaknuo kako Svetište Gospe Čudotvorne Sinjske ove godine slavi 300. obljetnicu krunjenja slike Gospine slike. Kao spomen na 300. obljetnicu krunjenja Gospine slike, O. gvardijan je upoznao premijara Tihomira Oreškovića da će u crkvi Gospe Sinjske biti blagoslovljena i izložena zlatna krunica izrađena od zavjetnih darova Gospinih štovatelja. Ovom prigodom O. gvardijan je pozvao premijera na proslavu koja će se održati 25. rujna 2016. godine.

Premijer  Tihomir Orešković posjetio je i Arheološku i crkvenu zbirku Franjevačkog samostana u Sinju. Arheološku zbirku ministru je predstavio kustos fra Mirko Marić. Na kraju posjeta Svetištu i Samostanu Gospe Sinjske premijer je uputio riječi zahvale gvardijanu fra Petru Klapežu i svim franjevcima Samostana Gospe Sinjske na iskrenom i srdačnom prijemu.  Franjevcima Samostana Gospe Sinjske zaželio je da idalje budu vrijedni čuvari kršćanske vjere i narodnog duha u hrvatskom narodu.

FOTOGRAFIJE - klikni