Desetci tisuća hodočasnika pohodili su Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske tijekom "Devetnice" (6.-14. kolovoza 2016.), a na Vigiliju Gospe Sinjske s mnogih strana naše Domovine pristiglo je preko 25 tisuća Marijinih hodočasnika. Svaki hodočasnik došao je u alkarski grad sa željom u srcu da susretne Boga, na poseban način u slavlju sakramenata ispovijedi i euharistije. Crkva Gospe Sinjske proglašena je od mjesnog biskupa posebnim mjestom milosrđa, i toliki su ispunili uvjete koje propisuje Majka Crkva za postizanje potpunog oprosta od vremenite kazne za počinjene grijehe. Od ranih jutarnjih sati nedjeljnoga dana Svetište je bilo ispunjeno vjernicima, koji su pronašli utjehu duše i tijela, pomirili se s Bogom i čovjekom, okrijepili za daljnji život. 

vigilija 2016 2Sinjani i Cetinjani, kao i mnogi vjernici iz Livna, Splita, Duvna, Knina, Rame, Mostara, Šibenika, Imotskog, Zadra, rado hodočaste svojoj Gospi, pa su i na ovogodišnjoj proslavi Vigilije tisuće ispunile crkvu, samostansko dvorište, Trg dr. Franje Tuđmana i okolne ulice. Točno u 18.00 sati slavljenje zvona i sviranje fanfara označili su cijelom Gradu skidanje Gospine slike. Euharistijskim slavljem predsjedao je mons. Jure Bogdan, vojni biskup u RH. Koncelebriralo je 7 svećenika: fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja, fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta, fra Perica Maslać, sinjski župnik, don Mate Čulić, omiški župnik te dvojica franjevaca iz Albanije - fra Landi Jaku i fra Valentin Rroku. Milosnu priliku s velebnog mramornog oltara skinuli su fra Boris Čarić, fra Marko Domazet Lošo i fra Lukica Vojković. Crkvom se širio ugodni miris tamjana uz ponizne prošnje okupljenih vjernika. Na čelu procesije išao je kadioničar, zatim križonoša, asistencija, Gospina slika koju su nosili franjevački bogoslovi te vjerni puk Božji. Liturgičar kod Mise bdjenja bio je fra Antonio Mravak, a liturgijsko pjevanje animirao je zbor Župe Gospe Sinjske. 

Teško je pronaći riječi kojima bi se opisao svečani prolazak Gospine slike kroz vjerni narod, koji je sa suzama u očima upravljao poglede prema Majci od Milosti, a mnogi su nastojali rukom dotaknuti Njezinu priliku. Po dolasku na Trg dr. Franje Tuđmana, bogoslovi su postavili Svetu priliku na vanjski oltar, a fra Antonio je ispjevao "Pohvale Čudotvornoj Gospi Sinjskoj", koje govore o povijesti dolaska Slike u Sinj i slavnoj pobjedi pod Sinjem 1715. god. Mons. Bogdan je znakom križa započeo euharistijsko slavlje, koje se preko razglasa moglo čuti u cijeloj crkvi, samostanu, dvorištu, Trgu te obližnjim ulicama. Evanđelje od Mise bdjenja navijestio je fra Perica. Vojni ordinarij je propovijedao kršćanski nauk o čovjeku, Crkvi te o stvarnostima poslije smrti, posebno naglasivši da je veliko zlo borba protiv malih, tek začetih i uopće borba protiv novog života - sprječavanje začeća svim sredstvima, to je i naše veliko zlo, koje sije smrt i donosi veliku pustoš, prokletstvo. Kakova se to i kolika kriza duha dogodila da se tako i toliko žilavo opiremo životu? Što li sve čovjek nije učinio i poduzeo da bi spriječio začeće i rođenje novog života? Što se to s nama događa da začetu djecu ne vidimo više kao blagoslov nego kao teret? Kojoj smo se to ideologiji smrti priklonili? - zapitao se biskup. (cijelu propovijed možete pročitati na poveznici - klikni). 

vigilija 2016

Na kraju euharistijskog slavlja župne obavijesti pročitao je o. Župnik, a potom je govorio o. Gvardijan, koji je zahvalio predsjedatelju, istaknuvši da je već trećega dana poslije biskupskog ređenja mons. Bogdan hodočastio u Svetište. Gvardijan je zahvalio i svećenicima, časnim sestrama, bogoslovima, hodočasnicima i svima koji su na bilo koji način pridonijeli pripremi proslave Velike Gospe u Sinju. Pozvao je sve hodočasnike na središnju proslavu obilježavanja 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, koja će se obilježiti 25. rujna 2016. god. Središnju proslavu iz sinjskog svetišta uživo će prenositi HRT. 

Poslije otpusnog blagoslova biskupa, fanfare su najavile blagoslov s Gospinom slikom na četiri strane svijeta. Potom je Slika u procesiji vraćena u crkvu i postavljena na oltar, na mjest gdje će među svoj puk još jednom krenuti sutra. Crkva Gospe Sinjske ostaje otvorena cijelu noć, a svećenici će ispovijedati do 22.00 sata te ujutro od 3.00 sata. 

Više fotografija - KLIKNI.

Video - KLIKNI.