Sinj je svečanim slavljima proslavio svoju nebesku zaštitnicu i po broju hodočasnika pristiglih kroz "Devetnicu" i na svetkovinu Gospe Sinjske potvrdio da hrvatski narod rado hodočasti u sinjsko svetište. Računa se da tijekom tih deset dana u alkarski grad hodočasti preko 150 tisuća hodočasnika, koji upravljaju svoje ponizne prošnje nebeskoj Majci i prose Njezin zagovor. Sinj se tako na karti hrvatskih krajeva pokazuje kao najveće marijansko svetište, a Čudotvorna Gospa Sinjska kao simbol Sinja i Cetinske krajine. Ta prepoznatljiva identitetska vrijednost Hrvatske i Bosne i Hercegovine nema samo duhovno-teološku dimenziju, već ima široki utjecaj i na društveni život zajednice, a što se manifestira u različitim područjima, kao što su turizam, gospodarstvo, umjetnost, kultura itd. 

zahvalnica gospin gradZagovor Čudotvorne Gospe Sinjske uvijek je pratio pobožni narod, na čemu joj stoljećima izražavamo svoju zahvalnosti i zbog čega joj iskazujemo neprestanu privrženost i vjernost. Narod Sinja i Cetinske krajine dan poslije svetkovine Uznesenja Blažene Djevice u nebo svoju osobitu zahvalnost iskazuje hodočašćem na Gospin grad ili drevnu Tvrđavu, gdje u ranim jutarnjim satima tradicionalno sudjeluje na misnom slavlju. Mjesto je to gdje se ispisivala povijest Sinja i Dalmacije, kada je milosnim zagovorom Gospe prije 300. godina obranjena kršćanska Dalmacija i zaustavljen prodor Turaka. 

Franjevci, vjerni čuvari povijesti, živo zahvaljuju nebeskoj Majci za njezinu pomoć pobožnom narodu te svake godine nakon svetkovine Velike Gospe pozivaju narod da u jutro novoga dana reknu "Bogu hvala" za izobilne milosti i divna slavlja koja je Sinj doživio proteklih dana. Najveći i najljepši izraz zahvalnosti jest euharistija ili sveta misa, koja je žrtva prinesena Bogu.

gospa grad

I već četvrto stoljeće franjevci, zajedno sa svojim pukom, prinose na svetom tlu žrtvu, slaveći sveta otajstva. Bilo je tako i jutro poslije svetkovine - euharistijskim slavljem u 7.00 sati predsjedao je fra Perica Maslać, sinjski župnik i samostanski vikar. Na Tvrđavi je bilo oko 500 vjernika, koji su pobožno sudjelovali na misi. Asistirali su franjevački bogoslovi, a liturgijskim pjevanjem je ravnao fra Frano Bosnić. Fra Perica je propovijedo o vjernosti hrvatskog naroda nebeskoj Majci, koji joj podiže mnogobrojne crkve i kapelice u čast. 

Slavlje svetkovine Velike Gospe je iza nas, a narod i njegovi franjevci i dalje će svakog 15-tog u mjesecu hodočastiti na Gospin grad, podizati ruke prema nebu i moliti zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske za Sinj, Cetinu i cijelu nam Domovinu. 

Više fotografija - KLIKNI.