Prema staroj tradiciji, uoči svetkovine Velike Gospe u sinjskom svetištu moli se Devetnica Gospi Sinjskoj. Od 6. kolovoza 2017. franjevci su predvodili molitvu krunice u 18.20 sati, a potom i samu pobožnost Devetnice, koja u obliku molitvene naracije pripovijeda svetu povijest Sinja i od nebeske Majke prosi milosti i u sadašnjosti. Pobožnost ima istu pripravnu i zaključnu molitvu za svaki dan, a središnji dio molitve se mijenja iz dana u dan. Predvodili su je fra Perica Maslać, župnik i samostanski vikar, i fra Antonio Mravak, župni vikar u Sinju i Brnazama.

devetnica gospi-sinjskoj crkva 2017

U 19.00 sati slijedilo je euharistijsko slavlje. Ovogodišnji predsjedatelji tijekom Devetnice bili su fra Petar Gulić, župnik Turjaka, i don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik i voditelj Ureda za pastoral obitelji. Crkva Gospe Sinjske, kao i dvorane i prostori uz crkvu, bila je ispunjena vjernicima, uglavnom župljanima, ali i hodočasnicima u marijansko svetište. Liturgijsko pjevanje animirao je župni mješoviti zbor. Sva slavlja su uživo prenošena na Facebook stranici „Gospa Sinjska“, a spomenute video materijale do zaključenja ovog članka vidjelo je 36,700 korisnika.  

devetnica gospi sinjskoj crkva 2017

Propovjednici su tijekom Devetnice posebno promišljali o otajstvu očinstva, s obzirom da je u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji proglašena „Godina očinstva“. Na taj način i Sinj se priključuje nadbiskupijskim pripremama za središnje slavlje u Solinu i Treći nacionalni susret katoličkih obitelji 2018. godine.

Tijekom Devetnice u franjevci su ispovijedali u samostanskom klaustru od 6.00 do 12.00 te od 17.00 do 20.00 sati. 

devetnica sinj ispovijedanje 2017

Više fotografija možete pregledati na službenoj Facebook stranici „Gospa Sinjska“ (i korisnici koji nemaju profil na ovoj društvenoj mreži mogu pregledavati naše materijale) - KLIKNI