Da je hrvatski narod osobito vjeran nebeskoj Majci moglo se vidjeti na svetkovinu Gospe Sinjske, kada su u svetište hodočastile tisuće vjernika iz mnogih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sinjsko svetište proglašeno je posebnim mjestom milosrđa u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, pa je za ovogodišnji moto cijele proslave uzet zaziv "Majko milosrdna, moli za nas!".

I večeras je Gospa krenula među svoj narod - zvuci crkvenih zvona i fanfara najavili su cijelom Gradu da se trojica franjevaca penju na mramorni oltar, vade srebreni okvir sa svetom Slikom, okićenu zlatom, srebrom i biserjem. Zavjetni su to darovi naših predaka, koji su iz zahvalnosti Bogu i njegovoj zemaljskoj Majci rado poklanjali svoje obiteljsko zlato i srebro, kako bi najljepši ures Sinja i Cetinske krajine zauvijek sjao i pozivao grješnike ka obraćenju. Procesija je krenula iz crkve prema Trgu dr. Franje Tuđmana i vanjskom oltaru: na čelu je stupao kadioničar, potom križonoša, asistencija, svećenici, Gospina slika i vjerni narod Božji.  

velika gospa vecernja

Večernjim euharistijskim slavljem u 18.00 sati predsjedao je fra Joško Kodžoman, provincijal Provincije Presvetog Otkupitelja. Koncelebriralo je 6 svećenika: fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta, fra Perica Maslać, sinjski župnik, don Ante Jozić, voditelj ureda Filipinske nuncijature u Hong Kongu, don Antun Sente, upravitelj nacionalnog svetišta sv. Josipa, fra Frano Delić i don Jakoslav Banić. Obredničar kod vanjskog oltara bio je fra Antonio Mravak, asistirali su bogoslovi, sjemeništarci i ministranti, a liturgijskim pjevanjem animirao je mješoviti zbor Župe Gospe Sinjske.

Provincijal Kodžoman u propovijedi je istakao da nas je tijekom povijesti očuvala vjera u Boga i odanost našoj nebeskoj Majci Mariji. Zagledani u Nju, mi smo shvatili kolika je vrijednost obitelji, koji je značaj požrtvovne ljubavi, uz Nju smo naučili ispravno živjeti i u dostojanstvu umirati. Teško da bismo našli neki narod koji je razvio takvu pobožnost prema Gospi, kao što je naš hrvatski narod. Zar to nije čudesno i vrijedno divljenja? (cijelu propovijed možete pročitati na ovoj poveznici - klikni)

Na kraju je o. Župnik pročitao župne obavijesti, a zatim se hodočasnicima obratio fra Petar. Kratko je govorio o sinjskom svetištu kao posebnom mjestu milosrđa i središnjoj proslavi 300. obljetnice krunjenja slike Čudotvorne Gospe Sinjske, koja će biti proslavljena 25. rujna 2016. god. Zahvalio je svim svećenicima, posebno braći ispovjednicima, koji su danima bili na raspolaganju tisućama Gospinih hodočasnika za slavlje sakramenta pomirenja.

velika gospa vecernja 2

Potom je fra Antonio predvodio „Posvetnu molitvu“ Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, a zbor otpjevao Himnu „O, Gospe Sinjska“. Provincijal je udijelio svečani blagoslov. Prema tradiciji i točno utvrđenim obredima, na kraju svetkovine udjeljuje se blagoslov Gradu i Cetinskoj krajini sa slikom Majke od Milosti.

Krenula je procesija s Trga dr. Franje Tuđmana prema crkvi Gospe Sinjske, gdje će čuvari Svetišta vratiti milosnu Priliku na mramorni oltar, mjesto odakle stoljećima zagovara narod Sinja, Cetinske krajine i sve vjerne diljem naše Domovine. A vjerni narod pozdravlja svoju Gospu, nerijetko i sa suzom u oku, i već se u srcu raduje susretu s Majkom sljedeće godine o svetkovini Njezina uznesenja u nebo. Bogu hvala.

Više fotografija - KLIKNI.