U Župi Gospe Sinjske od 21. do 24. travnja 2016., obilježeni su da Dani Frame Gospe Sinjske. Cijeli projekt organizirali su članovi Frame u suradnji sa Župom i Svetištem Gospe Sinjske. U četvrtak 21. travnja u Dvorani Gospe Sinjske održana je tribina na temu „Zašto vjerujem“. Gost tribine bio je trener hrvatske rukometne reprezentacije Željko Babić u pratnji duhovnika fra Filipa Budića. U susretu s mladima izbornik Željko Babić ispričao je životni put od Neretve do Zagreba, početak prvih sumnji od 16 godine života i traganje za smislom.

Zasto vjerujem Babic 01

Susret s Međugorjem bio je pronalazak nade i mira te početak bolnog procesa suočavanja s lošim navikama starog načina života. Posebno je govorio o Europskom prvenstvu u Poljskoj 2016. godine i putu do osvajanja brončane medalje. „Bio je to put gdje nije postojala nikakva nada za osvajanjem medalje. Ozljede su narušile sve planove. Racionalno sam promatrao situaciju. Oslanjao sam se previše na sebe. Pouzdanje u Boga mijenja moj pogled. U utakmici protiv Poljske želja mene i igrača bila je pošteno oprostit se od prvenstva s pobjedom barem od jedan razlike prednosti. Na dan utakmice u igri je se osjetio svaki korak igrača, mir i blagoslov koji je donio pobjedu nad Poljskom od +14 razlike prednosti. U povijesti rukometa nikada se takvo nešto nije dogodilo. Početak „projekta Poljska“ uz pomoć Boga započeo je u Ivanić Gradu kada smo kao stožer i igrači zatražili blagoslov od župnika prije odlaska na prvenstvo. Mnogi smo tada pristupili i sakramentu Ispovijedi te tako s Bogom krenuli na prvenstvo. Uspjeh u Poljskoj za mene, moj stožer i igrače bilo je čudo. To je bila milost Duha Svetoga – dar jakosti,“ zaključio je izbornik Babić.

Zasto vjerujem Babic 10

Nakon iznošenja svejedočanstva uslijedilo je postavljanje pitanja. Na kraju susreta gvardijan fra Petar Klapež uručio je izborniku Babiću prigodne darove i zaželio njemu i igračima da se s Olimpijskih igara vrate sa što boljim rezultatom. U glazbenom dijelu nastupio je vokalno-instrumentalni sastav Zajednice mladih Župe Gospe Sinjske.

Brat Sunce

U petak, 22. travnja, u Dvorani Gospe Sinjske, glumačka sekcija Frame Gospe Sinjske pred domaćom publikom izvela je predstavu „Brat Sunce“. Predstavu je režirao fra Lukica Vojković, župni vikar i duhovni asistent Frame u Metkoviću, scenografiju je za potrebe Frame darovalo Pučko kazalište iz Sinja. Glavni lik predstave bio je mladić Franjo koji je sa svojim prijateljima progovorio o problemima koji zaokupljaju današnjeg mladog čovjeka. Mladić Franjo preko prijatelja i iščitavanja detalja iz života sv. Franje pronalazi smisao života. U predstavi su glumili mladi framaši: Iva Šuste, Moreno Vuković, Petra Ugrin, Stipe Dinarina, Ana Batarelo, Ema Jenjić, Božena Škalic, Josip Jurić-Šolto, Stipe Buljan, Borna Tomašević, Tomislav Radić i Tomislav Kovačević.

Primanja 2016 Sinj 06

U subotu, 23. travnja, u crkvi Gospe Sinjske, održano je slavlje primanja novih članova u mjesno bratstvo Frame Gospe Sinjske. Nakon osmomjesečne priprave 55-ero mladića i djevojaka je izrazilo želju da izbližega upoznaju i slijede Isusa Krista uz pomoć sv. Franje Asiškog. Obred primanja predvodio je fra Antonio Mravak, duhovni asistent Frame Gospe Sinjske.

U nedjelju, 24. travnja, u crkvi Gospe Sinjske preko večernje Svete mise održano je slavlje davanja i obnove obećanja. Tim činom framaši su izrekli da će živjet svoj krsni savez s Bogom posvećujući svoju mladost Kristu da žive Evanđelje u bratstvu Franjevačke mladeži. Po prvi put obećanje je dalo 25-ero framaša a njih 11-ero je obnovilo. Euharistijsko slavlje i obred slavlja obećanja predvodio je fra Kristijan Šilić, duhovni asistent Frame za Splitsko-dubrovačko područje uz koncelebraciju župnika fra Ante Bilokapića i župnih vikara fra Stipe Šušnjare i fra Antonia Mravka. Preko mise pjevao je Zbor franjevačke mladeži pod vodstvom fra Jure Župića i s. Jelene Mijić. Uz roditelje framaša na slavlju su sudjelovali i predstavnici Frame iz Vrgorca i Gospe od Zdravlja iz Splita.